|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Репресиите на ДС срещу католиците представя Комисията по досиетата в гр. Белене ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Февруари 2018 12:21
Share

alt

На 15 февруари 2018 г., четвъртък, от 17,30 ч. в гр. Белене, в Културен център „Евгений Босилков” на ул. „Страцин” 2 Комисията по досиетата ще представи втора част на новия тритомен документален сборник, посветен на дейността на Държавна сигурност срещу различните вероизповедания.

Втората част на новото документално издание на Комисията обединява архивни документи за ДС срещу католическата църква, както и срещу мюсюлманското вероизповедание. Останалите два тома са посветени на православната църква и протестантите.

Гр. Белене не е избран случайно за премиерата на сборника, тъй като в Северна България той е градът концентрирал най-много присъствие на вярващи, изповядващи католицизма.

Документите във втория том на сборника се отнасят за католическата църква в България, чиито представители са преследвани след 9 септември 1944 г.

Те разкриват основните фигури от католическата църква, попаднали под ударите на режима, както способите, чрез които репресивният орган на ДС си служи, за да следи католиците в България.

Тритомният документален сборник „Държвана сигурност и вероизповеданията” излиза под №43 от поредицата „Из архивите на ДС”. Пълното заглавие на том 2 е „Мюсюлманското изповедание и католическа църква в България (1944-1991).

Включените в сборника документи са 111 на брой, а в неговия разширен електронен вариант те са 299.

„И трите тома на сборника за Държавна сигурност и вероизповеданията” ще представим най-напред в населени места извън София, като целта ни е те да достигнат до знанието на повече граждани”, заяви пред desebg.com председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов