|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пътуващата изложба за жертвите на концлагера „Белене” вече гостува във Враца ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 02 Февруари 2018 21:16
Share

alt
В Деня за почит и признателност на жертвите на комунистическия режим – 1 февруари – вчера във Враца бе открита пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, а събитието събра представители на местната власт, интелектуалци, културни деятели, общественици и бизнесмени.

Домакин на събитието е Младежкият дом в града, едно от активните културни средища във Враца, по чиято покана изложбата гостува.

Тя е съвместна инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и на Културен център Евгений Босилков – Белене”.

Вечерта бе открита от директора на Младежкия дом Георги Врабчев, който подчерта, че Враца е първият град, в който изложбата пристига, след първото ѝ официално представяне през месец декември 2017 г. в София.

 

alt

 

Той предостави думата на журналиста Христо Христов (фондация „Истина и памет”) и енорийския свещеник от гр. Белене Паоло Кортези (Културен център Евгений Босилков – гр. Белене”), да разкажат за инициативата.

„След откритите уроци през 2016 г. и научната конференция, която организирахме и проведохме тук съвместно с общината, сега отново имаме удоволствието да гостуваме на Враца”, заяви Христо Христов.

Той посочи, че основната идея на изложбата е да се извика паметта на оцелелите лагеристи в най-големия лагер за политически противници по време на тоталитарния комунистически режим „Белене” и чрез техните писмени или устни свидетелства да се пресъздаде ада, който са преживели в него.

„Това не е документална изложба, а думата е дадена на жертвите, които ни разказват какво се е случило в концлагера”, допълни той.

 

alt

 

По думите му от спомените на жертвите оживява техният разказ за създаването на лагера, за побоищата в него, за бита им, за контролирания глад, за работата, която са извършвали, за психологическия тормоз със забраната за свиждания, за бягствата от лагера и за различните групи от българското общество, които са го обитавали, до начина на освобождаване на лагеристите.

Христов разказа, че идеята за изложбата се е родила в общуването му с отец Кортези при съвместната им работа, след като през 2014 свещеникът инициира обществен комитет за изграждане на Мемориал на мястото на бившия комунистически концлагер „Белене” на остров Персин.

 

alt

 

„Веднъж му казах: Отче, има толкова много мемоари на лагеристи, а хората като дойдат на острова виждат една красива природа и едни запустели сгради, нищо повече. Тогава той ми каза: Може ли да направиш нещо и така започнахме да работим по бъдещата изложба”, разкри разследващият журналист.

Първоначално 11 пана са изложени за постоянно в сградите на лагера на остров Персин, но след като хората са започнали, да коментират, че ако изложбата има възможност да стане пътуваща ще предизвика голям интерес, защото не всички ходят на „Белене”, е започнато да се мисли за възможността тя да бъде обогатена и да прерасне в пътуваща.

 

alt

 

Христо Христов отбеляза, че освен двамата с отец Кортези по изложбата е работил и председателят на фондация „Остров Белене” Михаил Маринов.

Отец Кортези заяви пред аудиторията, че изложбата показва лицата на хората, които са били въдворени без съд и присъда в „Белене”.

„Ние не искаме тези невинни страдалци да бъдат забравени”, заяви той е прочете стихотворения на поета Йосиф Петров, писани в лагера.

Отец Кортези посочи, че невинно страдалите са жертва на един от тоталитарните режими на ХХ век и истината за него трябва да се знае от младите поколения.

 

alt

 

Той говори колко е важно на мястото на бившия лагер да бъде изграден мемориал в памет на жертвите, който да се посещава през цялата година.

Дискусията продължи час и половина, като в нея бе коментирано и приемането от Министерството на образованието и науката на новата учебна програма по история за Х клас, в която са първи път адекватно ще се изучава тоталитарния комунистически режим.

Христов и Кортези благодариха на общественика Илиян Нисторов, съдействал за гостуването на изложбата във Враца и на директора на Младежкия дом Георги Врабчев за предоставеното зала и гостоприемство.

 

alt

 

Изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” ще остане във Враца до 15 февруари 2018 г. включително.

На откриването ѝ присъстваха наследници и родственици на репресирани при комунизма, както и Петя Долапчиева – зам.-кмета на Враца с ресор хуманитарни дейности, Владислава Лакова зам.-председател на Общинския съвет във Враца, Даринка Костадинова зам.-директор на филиала на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Враца, Георги Ганецовски – директор на Регионален исторически музей – Враца, Румен Петков – директор на Основно училище „Васил Левски” в града, Владимир Тодоров –  кметски наместник на кв. „Бистрец” – Враца , Даниела Чобанова – кметски наместник кв. „Кулата” – Враца, бизнесменът Пламен Чернокожев, брат на литературния критик Вихрен Чернокожев и граждани.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов