|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Променя се мястото на премиерата на книгата „Концлагерът „Белене 1949-1987” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 18 Януари 2018 09:49
Share

alt
Поради неразбирателство с Министерството на отбраната „Сиела” променя мястото на премиерата на книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене 1949-1987”, съобщиха от издателството.

Представянето на единственото по рода си изследване на най-големия лагер за политически противници на БКП, създаден по време на тоталитарното комунистическо управление ще се състои в Гранд хотел София (конферентна зала на 2 етаж) на ул. „Гурко” №1 на 22 януари 2018 г., понеделник, от 18,30 часа.

Първоначално за място на премиерата беше определен Централния военен клуб. Desebg.com научи, че от министерството са поискали неоправдано висока цена за залата, което на практика е наложило избор на ново място.

Редно е обаче да се припомни, че в момента министър на отбраната е Красимир Каракачанов, агент на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, който върна в министерството редица кадри на ДС, включително и началника на политическия му кабинет Илия Налбантов и директора на дирекция „Връзки с обществеността” Александър Урумов.

Каракачанов, чиято политическа кариера стартира пред 90-те години на ХХ век в СДС като депутат и поради тази причина през 1997 г. му беше скрито досието, днес е отявлен противник на отварянето на архивите на ДС и на Комисията по досиетата. А голяма част от книгата на Борислав Скочев е изградена именно върху неизследвани до момента архиви на Държавна сигурност.

Участие в премиерата на „Концлагерът „Белене 1949-1987” ще вземат Христо Христов, разследващ журналист и представител на фондация „Истина и памет”, един от наскоро представената пътуваща изложба „Свидетели: памет за концлагера в Белене”,  ръководителят на културен център „Евгени Босилков” в град Белене отец Паоло Кортези, както и историкът проф. Евелина Келбечева.

Свои спомени ще възкресят бившите лагерници Цветана Джерманова, Петко Огойски, Дянко Марков, Сабри Искендер, а Васил Георгиев – Кръпката ще ни пренесе отново на острова с незабравимата „Песен за щеката”. Входът е свободен.

 

alt

 

Малко по-късно след премиерата по БНТ в предаването „История.БГ” ще бъде представена темата „Лагерите на социалистическа България”, в която участие ще вземат изследователи и историци от премиерата на книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене 1949-1987”.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов