|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Плевнелиев: Дори не сложихме социализма в музея ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 27 Декември 2017 22:00
Share

alt
„Много бивши социалистически страни сложиха социализма в музея, но ние и това не направихме”, заяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев по време на обръщението си към участниците на втората годишна среща на „Милениум клуб България“ днес, предаде БГНЕС.

Темата на срещата е „Краят на прехода“. „Много искам прехода да свърши и да постигнем съгласие в обществото, че това е така”, посочи Плевнелиев.

Според него обаче, за да свърши прехода трябва така да напишем историята, че тя да остане за следващите поколения и да гледаме напред, в 21 век по друг начин. Самият президент по време на мандата си имаше идеята за изграждане на музей на ХХ век, но тя така и не беше реализирана.

„Днес в обществото има разделение, което не е преодоляно. Много българи вярват, че по време на социализма е било сигурно, спокойно, други смятат, че е имало диктат на комунистическия режим и на тайните служби, съществували са лагери и т.н.”, каза още Плевнелиев.

Той подчерта, че като държавен глава е водил досиетата да отидат там, където трябва да бъдат. „Докато досиетата не са обработени, не можем да знаем цялата истина. 10 800 души са в момента бившите сътрудници на бившата ДС, които работят в институциите в България”, посочи Плевнелиев.

Посочената от него цифра е от статистика на Комисията по досиетата към 2014 г. и се отнася за лицата, заемали ръководни постове след 10 ноември 1989 г., разкрити като сътрудници на тоталитарните комунистически служби, а на лица, които в момента заемат такива постове. Към края на 2017 г. по данни на Комисията по досиетата разкритите сътрудници за над 12 000, като не всички са обявени публично, тъй като сред тях има и починали, а по закон данните за тях не са публични.

Плевнелиев даде и друг пример за носталгията към социалистическото минало: „Ето, купувам си книга за 100-те най-значими личности на България и на корицата е Тодор Живков”, изрази недоумение той.

„Ако всеки един от нас е патриот, а не националист, пази завета на дедите ни, на революционерите, на будителите ни, на тези, които ни казаха да направим чиста и свята република, която още не сме създали, да бъдем равни с европейците, а не да харизваме българската държавност на казахските степи, ще стигнем много далече заедно”, призова Плевнелиев.

По думите му голямо част от българските националисти размахват чуждо, а не българско знаме, говорят за национализъм, а не за патриотизъм.

„Трябва да обичаме родината си независимо къде сме ние. Вие сте по целия свят, мислите и давате най-доброто от себе си”, обърна се Плевнелиев към аудиторията си и нарече членовете на Милениум клуб модерни патриоти.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов