|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кабинетът подкрепи възстановяването на изгорялото през 1976 г. южно крило на манастира „Зограф” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 06 Декември 2017 20:44
Share

alt

Чудесна новина на чудесен празник! Навръх Никулден кабинетът одобри с постановление допълни разходи по бюджета на Министерския съвет в размер на 940 000 лв. за дирекция „Вероизповедания”, за да извърши довършително-ремонти работи и изграждане на комуникациите в южното крило на манастира „Свети Великомъченик Георги – Зограф” в Атон, Света гора.

Светогорската обител от над 10 века съхранява православната вяра и българския дух.

„Зограф” е най-голямата съкровищница на българската история извън пределите на страната и през 70-те и 80-те години неговото културно и материално богатство стават обект на похищения от страна на комунистическия режим чрез Държавна сигурност.

През 1985 г. при секретна операция „МАРАТОН” ДС успява да открадне оригинала на „История славянобългарска” на преподобния отец Паисий Хилендарски.

 

alt

 

Новината за правителственото решение беше съобщена пред медиите от министъра на финансите Владислав Горанов по време на днешното правителствено заседание. Той уточни, че средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2017 г.

Горанов допълни, че светата обител е информирала, че с тези средства ще се осигури необходимият ресурс за цялостно завършване на реконструкцията на южното крило.

В знак на благодарност игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий подари на премиера Бойко Борисов чудотворна икона на Свети Георги. Министър-председателят благодари за ценния подарък и заяви, че се надява средствата да помогнат светата обител да стане „максимално хубава и добра”.

„Вие поискахте 230 000 лв., ние отпуснахме 900 000 за цялото крило, за да направите Зографския манастир така, както трябва”, обърна се премиерът към архимандрит Амвросий.

 

alt

 

Южното крило изгаря при пожар на 20 декември 1976 г., а в пламъците трагично загива най-старият зографски монах от тогавашното братство отец Натанаил.

Подробности за инцидента разкрива документалната книга на разследващия журналист Христо Христов „Операция МАРАТОН” – истината за кражбата на Паисиевата история от Държавна сигурност в „Зограф” (2012).

От архивите на ДС става ясно, че Първо главно управление на ДС (разузнаването), което разработва манастира под кодовото име „ЦИТАДЕЛА” изобщо не се интересува от пораженията в резултат на пожара, а от въпроса дали отец Натанаил е предал тайните за месторазположението на ценностите на манастира.

След пожара Политбюро на ЦК на БКП взима решение на 27 януари 1977 г. за извършване на възстановяване, реставрация и модернизиране на манастира.

Към светата обител обаче комунистическата власт не прилага щедрия финансов подход, който има към инициативите, свързани с културното наследство, които по това време са подготвяни, за да бъдат представяни на готово от дъщерята на Живков Людмила Живкова.

 

alt

 

Политбюро на ЦК на БКП се разпорежда строителните и реставрационните работи да се извършат за сметка на продажбата на имоти на „Зограф” в Гърция. Поради липса на средства запустяват изгорялото южно крило и нуждаещото се от сериозна укрепителна и реставрационна дейност т. нар. Банско крило (източното), които с времето се превръщат в паметници на разрухата.

След като откраднатия от ДС оригинал на Паисиевата история беше върнат в манастира от президента Петър Стоянов през 1998 г. Гърция за първи път разреши български строители от „Главбулгарстой” да стъпят в „Зограф” след повече от половин век прекъсване. Тяхната цел беше да изградят нов покрив на рушащото се южно крило, което и направиха.

 

alt

 

През следващите години младото монашеско братство се опитва със свои средства да възстанови крилото. През 2014 г. проектът за неговото окончателно довършване беше представен лично на премиера Пламен Орешарски, посетил манастира, но кабинетът на БСП и ДПС не подпомогна манастира. Сега с подкрепата на кабинетът Борисов – 3 това ще стане.

„Зограф” е един от действащите 20 манастири в монашеската република на Света гора и един от трите манастира, в които богослужението се извършва на черковнославянски език.

Виж повече за строго секретната операция на ДС за кражбата на първообраза на Паисиевата история – ТУК.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов