|
Агентите на Държавна сигурност в Близкия Изток ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Декември 2017 23:16
Share

alt
Архивни документи на Държавна сигурност разкриват броя на агентите, с които тя е разполагала през последното десетилетие на комунистическия режим.

От един от тези документи, който desebg.com публикува онлайн, става ясно, че в началото на 80-те години на миналия век ДС е имала близо 40 агенти в Близкия и Среден Изток.

Строго секретна информация относно: Състоянието на агентурните позиции на отдел 09 (Арабски страни) на Първо главно управление на ДС (разузнаването, б.а.) от 1981 г. показва, че по това време в Сирия ДС е разполагала с общо 39 агенти.

От тях 18 са били с преки възможности за работа по агентурно-оперативни позиции, а останалите – с косвени.

29 от агентите са на лична връзка. Освен това ДС е разполагала с 60 секретни сътрудника из средите на българските задгранични представителства и специалисти.

20 от тях имат възможност да решават информационни задачи, а останалите имат косвени възможности за работа по изучаването на интересуващи ПГУ лица.

Строго секретната информация показва, че в страна като Сирия ДС е имала 12 агенти, в Ливан – 7 агенти, в Ирак – 3-ма агенти и др.

Документът е включен в сборника „държавна сигурност и РУ-ГЩ на БНА в Азия 1944-1991” – том 2 на Комисията по досиетата, 2017 г.

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов