|
Как Петър Младенов каза истината за фалиралия социализъм в България само на ДС и КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 27 Ноември 2017 09:38
Share

alt
На 25 ноември 1989 г., само две седмици след като Тодор Живков е сменен по настояване на Кремъл, а на негово място Политбюро на ЦК на БКП избира също верния на руснаците Петър Младенов, новият генерален секретар на компартията се среща с ръководството на МВР и на Държавна сигурност.

Разбира се, информацията от тази ключова среща, не е публикувана в „Работническо дело”, за разлика от всички останали срещи на Петър Младенов. Признанията направени тогава стигат до нас благодарение на запазените архиви на Държавна сигурност.

Срещата е тайна, защото на нея Младенов казва пред елита на МВР и Държавна сигурност истината за скапания и на практика фалирал социализъм, който БКП „строи” в продължение на 45 години. Сайтът desebg.com припомня тези малко известни факти с поредицата „Трансформацията на Държавна сигурност 1989-1990”.

На срещата присъства официалният представител на КГБ в България ген. Владилен Фьодоров, за да може от първа ръка да следи как репресивният апарат възприема смяната на Живков и първите стъпки на новоизбрания генерален секретар.

Петър Младенов прави разтърсващи признания. Пространната секретна стенограма от срещата е запечатала следните опорни точки, които новият партиен ръководител спуска на ръководството на МВР и Държавна сигурност:

  • защо е необходимо да се обяви закриването на Шесто управление на ДС за борба за борба с идеологическата диверсия (за да изпреварим улицата);
  • политическите мотиви за смяната на Тодор Живков в 12 без 1 минута (антисъветски настроения на върха);
  • новият курс на преустройството (привлекателен социализъм под контрола на партията);
  • действителното положение на икономиката („картината е тежка, много тежка, от 1984 г. всяка следваща година е по-лоша”);
  • натрупаните задължения по външния дълг;
  • подкрепата за МВР за действията срещу неформалните организации ("това са органите на нашата революция и нямам какво да ви виним, правили са това, което им е било казано”);
  • причините за нравствената криза и недоверие към БКП;
  • новата роля на органите на МВР („да укрепва защитните функции на социализма”);
  • необходимостта от подкрепата на СССР („без нея не може да вървим напред”).

През 2000 г. по искане на разследващия журналист Христо Христов стенограма от срещата на Петър Младенов с елита на ДС е разсекретена от МВР. Документът, както и други стенограми от ключови заседанията на Колегиума на МВР в началото на прехода са публикувани на desebg.com онлайн (виж стенограмата – ТУК). 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов