|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Длъжни сме да помним и никога да не повтаряме тоталитарните диктатури ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 17 Ноември 2017 18:00
Share

alt
Заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев взе участие в пленарен дебат, посветен на последиците от болшевишкия преврат в Русия през 1917 г., който бележи повратна точка в историята на Европа.

В началото на своето емоционално изказване българският евродепутат (ГЕРБ/ЕНП) подчерта, че преди 100 години е започнал един ужасяващ политически и социален експеримент, отговорен за масовото депортиране, убийства и заробване на милиони човешки същества.

Според него комунистическата диктатура е рухнала през 1989 г., но комунизмът не е осъден за престъпленията си, така както фашизма и националсоциализма след края на Втората световна война.

„Днес младите поколения не само не знаят истината за репресиите и масовия „революционен” терор, променили милиони човешки съдби, но се правят опити да се насажда носталгия към онова време“, подчерта Ковачев.

Той заяви, че няма разлика между расова и класова омраза, както и между концентрационните лагери на Хитлер и Сталин, освен че последните са просъществували по-дълго и са погубили повече хора.

„Всички тоталитарни диктатури трябва да бъдат приравнени като еднакво човеконенавистни. Правилно са отречени и забранени символите на националсоциализма и фашизма, но същото е задължително да важи и за болшевишко-комунистическите символи“, категоричен бе Ковачев.

Българският евродепутат призова за образоване на младите хора за последиците от болшевишката революция и комунизма, защото непознаването на историята създава благородна почва за възпроизвеждането на старите авторитарни практики.

„Днес също не липсват вътрешни и външни сили, които предлагат лесни решения на сложни проблеми, опитвайки се да експлоатират страховете на хората като ги подвеждат към тоталитарни идеологии, довели до ужасяващи последици в миналото. Никога повече не трябва да допускаме такива експерименти и най-добрият инструмент за това е образованието“, подчерта Ковачев.

Той завърши изказването си с призив за съхраняването на паметта за страдалците, които са отстоявали ценностите на свободна и демократична Европа с цената на живота си и припомни, че в България десетки хиляди невинни човешки същества са убити само в първите години след преврата през 1944 г., а последиците от това и днес още не са преодолени.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов