|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС действала в интерес на КГБ в Азия и Близкия Изток ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Ноември 2017 13:18
Share

alt
В онези страни от Азия и Близкия Изток, в които Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (РУ-ГЩ, военното разузнаване при комунизма, б.а.) са имали присъствие, те са действали като филиал на КГБ и ГРУ (Главно разузнавателно управление на Въоръжените сили на СССР, съветското военно разузнаване, б.а.).

Този извод направи Красимира Христова, старши експерт в отдел „Изследване и публичност на архивите“ и съставител на сборника „Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в Азия 1944-1991” – том 2 по време на премиерата му.

„ Както в Япония, Китай и Корея [разгледани в том 1], така и тук – в тези азиатски държави българските разузнавателни служби са действали в подчинение на геополитическите интереси  на Съветския съюз и КГБ. Дори съществуващите възможности за изгодно сътрудничество между България и някои от азиатските страни не само, че не са били използвани, но подписаните  икономически договори водят до големи загуби за българската страна“, добави експертът, предлагайки на аудиторията специална презентация на документите (виж презентацията – ТУК).

Най-новото документално издание на Комисията по досиета под №41 от поредицата „Из архивите на ДС” беше представено в понеделник (13 ноември 2017 г.) в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

На премиерата присъстваха студенти, университетски преподаватели, историци, журналисти, граждани и представители на Комисията по досиетата.

Нейният председател Евтим Костадинов заяви, че една от основните задачи на държавната институция е да отвори архивите на тоталитарните служби и те да станат достъпни за обществото.

 

alt

 

По думите му изследователската дейност на Комисията с издаването на фототипните документални сборници цели именно да популяризира различни архивни материали на ДС и на РУ-ГЩ, като чрез тях се дава възможност читателите сами да си правят заключения и изводи.

Той прикани младите хора, които имат желание да се докоснат до това архивно богатство да посетят Централизирания архив за документите на комунистическите служби, изграден през 2011 г. в гр. Банкя или да станат читатели в читалнята на Комисията, където свободно могат да се запознават с архивите на различни структури на тези служби.

В том 2 на сборника „Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в Азия 1944-1991”, са публикувани документи за дейността на ДС и военното разузнаване в общо 18 страни.

В Южна Азия – Индия, Пакистан и Афганистан. В Югозападна Азия – Иран и Ирак. В Източна Азия – Монголия. Източна и Югоизточна Азия (Индокитай) – Виетнам, Кампучия, Тайланд, Лаос. В Близкия Изток – Сирия, Йемен, Йордания, Обединена Арабска република, Кувейт, Саудитска Арабия, Ливан и Израел.

При съставянето на сборника са използвани документи от фондовете на Служба „Военна информация“, Националната разузнавателна служба и от фондовете на МВР.

Структурата на сборника е изградена на географски принцип, а архивните материали са подредени в хронологичен ред.

Книжното тяло на сборника включва 161 фототипни документа, а неговото разширено електронно издание 215.

През 2016 г. беше публикуван първия том на сборника „Държавна сигурност и РУ на ГЩ на БНА в Азия 1944-1991”. В него са включени архивни материали, съдържащи информация за дейността на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в страните от Далечния Изток – Япония, Китай, Северна и Южна Корея.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов