|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Управителният съвет на „Плама” АД – Плевен се оказа с агенти на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Ноември 2017 10:42
Share

alt
Част от Управителния съвет и Съвета на директорите на „Плама” АД Плевен се оказа пълен със сътрудници на Държавна сигурност.

Това стана ясно при проверката на длъжниците на заличената Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР). Комисията по досиетата, която продължава проверката на кредитните милионери с досиета, оповести агентите сред длъжниците на несъществуващата вече МБИР.

Най-много са сътрудниците сред Управителния съвет на „Плама” АД, която по време на приватизацията ѝ през 90-те години на прехода е тясно свързана с хора като последния комунистически премиер Андрей Луканов и други ключови фигури от преименувалата се БКП на БСП.

Плевенската рафинерия е кредитен длъжник с над 4,1 млрд. лева (неденоминирани) по информация на бюлетина на БНБ от 1997 г.

Проверката на кредитните милионери към МБИР е обхванала общо 35 лица, които са били в управителните или контролни органи на фирми – длъжници (решение №1122 от 7 ноември 2017 г.).

От тях с принадлежност към Държавна сигурност са шестима души. Комисията е обявила данните за петима, а за един сведенията не са огласени, защото е починал и по закон информацията в такъв случай не е публична.

От огласените имена четирима са свързани с „Плама” Плевен. Разкритите сътрудници са:

  • Аспарух Драганов Карастоянов, член на Управителния съвет на фирма – длъжник – "ПЛАМА" АД, гр. Плевен;
  • Вера Христова Ахундова, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник – "ПЛАМА" ЕАД, гр. Плевен ("ПЛАМА" АД – по бюлетина);
  • Кристиян Борисов Кръстев, член на Общото събрание – съдружник във фирма –длъжник – "ИНВЕСКО" ООД, гр. София;
  • Николай Георгиев Тренчев, член на Съвета на директорите на фирма – длъжник – "ПЛАМА" ЕАД, гр. Плевен ("ПЛАМА" АД – по бюлетина);  член на Надзорния съвет на фирма – длъжник - "ПЛАМА" АД, гр. Плевен;
  • Рашко Илиев Радев, член на Управителния съвет на фирма – длъжник – "ПЛАМА" АД, гр. Плевен.

Подобно присъствие на сътрудници на тоталитарните комунистически служби беше установено и в друго държавно предприятие, кредитен длъжник – „Нефтохим” Бургас.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов