|
Когато „отговорни партийни другари” от МВР не могат да станат обвиняеми без съгласието на ЦК ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Ноември 2017 22:01
Share

alt
Да, няма шега. Имало е време, когато по-отговорните служители на МВР-ДС не са могли да бъдат разследвани и обвинени от прокуратурата за извършени от тях престъпления без да е взето съгласието на ЦК на БКП и на министъра на вътрешните работи.

Разбира се, става въпрос за тоталитарното управление на компартията, когато правосъдието минава през партийната книжка и положението ти в БКП.

Сайтът desebg.com публикува онлайн документът, с който от МВР-ДС са поискали да бъде въведено такова изискване.

Той е от 1949 г. и представлява доклад до Секретариата на ЦК на БКП относно: Непартийното отношение на Главната прокуратура към органите на МВР. Негов автор е зам.-министърът Руси Христозов, който малко по-късно става и министър.

В документа се изразява недоволство от прокуратурата, която започнала да привлича под съдебна отговорност „отговорни партийни работници” от МВР без съгласието на министъра на вътрешните работи и на ЦК на партията.

Докладът съдържа и конкретни примери за разследване на служители на МВР – бивш началник на милицията в гр. Кула за побой над арестанти; милиционер от Велинград за изнудване над помак за злато, който починал в ареста; срещу началник на милицията в Тутракан за подарък на партията на трофейна кола и др.

МВР обръща внимание на ЦК, че прокуратурата затруднява органите на министерството при „въдворяването на вражески елементи в ТВО”.

В тази връзка е предложено да не може да се привличат към съдебна отговорност партийни работници от МВР без съгласието на министъра и на ЦК на БКП.

Това предложение е прието и остава валидно до началото на 60-те години.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и юриспруденцията 1944-1975” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов