|
Щатните в ДС умирали от любопитство да отидат на шествието на Екогласност на 3 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Ноември 2017 23:37
Share

alt
Организираното от „Екогласност” мирно шествие до Народното събрание на 3 ноември 1989 г. е предизвикало невиждано любопитство в редиците на щатните служители на МВР-ДС, някои от които са се подготвяли да отидат на него и да наблюдават първото по рода си събитие дни преди принудителната оставка на генералния секретар на БКП Тодор Живков.

Поради тази причина се е наложило лично първият зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов да издаде специална заповед, с която е забранено на служителите да присъстват на събитието.

Заповедта, която desebg.com публикува онлайн, е издадена същия ден – 3 ноември 1989 г. и е адресирана до началниците на централните управления на МВР, Софийско градско управление и Областното управление на МВР.

Върху нея е поставена резолюция на ръка: „Спешно! Да се прочете по отделения за сведение и изпълнение”.

В заповедта ген. Шопов указва на шествието да присъстват само служителите, на които им е възложена задача.

Участниците в шествието на „Екогласност” са над 3000 души и се събират край градинската до Светия Синод, отправят се към храм „Александър Невски” и достигат до Народното събрание, което е опасано с охрана от милиционери и железни парапети.

Там лидерите на екологичното сдружение внасят петиция от над 11 000 подписа срещу един от последните гигантомански проекти „Рила-Места”, предвиждащ прехвърляне на води от Рила и Източните Родопи.

Това е първата петиция, внесена в парламента по времето на комунистическия режим, а шествието е внушително за тогавашното положение и близките събития от края на октомври 1989 г., когато активисти на „Екогласност” са разгонени от ДС със сила, а някои и арестувани по време на мирно събиране на подписи за петицията в градинката до сладкарница „Кристал”.

Документът е включен в разширения сборник „Държавна сигурност и гражданските организации” на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов