|
ДС не е пускала антикомунистите Илия Минев и Стефан Вълков до София преди 10 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Ноември 2017 19:21
Share

alt
Непосредствено преди принудителното оттегляне на Тодор Живков от властта на 10 ноември 1989 г. Държавна сигурност е дължала далеч от София антикомунистите Илия Минев, председател на Независимото дружество за защита правата на човека с 27 години престой в комунистическите затвори и Стефан Вълков, друг известен политически затворник по време на тоталитарното управление на БКП, лежал 21 години в затворите.

Първият зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов, един от най-доверените хора на Живков в МВР, е издал строго секретна телеграма до началниците на областните управления на МВР-ДС с указания за това.

Сайтът desebg.com публикува телеграмата онлайн. Тя е от 31 октомври 1989 г. По това време София е домакин на международния Екофорум в рамките на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа.

Преди това, на 26 октомври, ДС със сила разпръсва активисти на „Екогласност” в градинката пред сладкарница „Кристал”, мнозина са арестувани. На 31 октомври някои от западните страни, участващи в Екофорума, настояват властта да гарантира сигурността на , активистите, които са арестувани и изведени извън столицата.

От строго секретната телеграма на ген. Шопов се разбира, че и преди тази дата антикомунистите Илия Минев и Илия Вълков не са допускани до столицата. Дадено е разпореждане да продължи тяхното недопускане до София.

Шопов е наредил да се снеме ограничението за предвиждане до столицата на следните активисти:

  • Антон Запрянов – член на независимия синдикат „Подкрепа” и гост на американската делегация на Екофорума;
  • Христофор Събев – свещеник, дисидент и основател на Комитета за защита на религиозните права;
  • Николай Колев-Босия – дисидент, арестуван неколкократно за политическа дейност;
  • Константин Тренчев – инициатор за създаването на независимия синдикат „Подкрепа”;
  • Стефан Комитов – член на „Подкрепа” и НДЗПЧ;
  • Любомир Собаджиев – дисидент, съден за политическа дейност, инициатор на създаването на движение „Гражданска инициатива”.

Указано е, при покана на други лица от чужди лица на Екофорума да се уведомява Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия.

Документът е включен в разширения сборник „Държавна сигурност и гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов