|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Том 2 на „Корупционната България” описва корупцията при Костов и Сакскобургготски ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 17 Октомври 2017 09:32
Share

alt
На 20 октомври 2017 г., петък, от 18,30 ч. в Националния дом на науката и техниката на  ул. „Г. С. Раковски” №108,  зала „Проф. Асен Златаров”, ще се състои премиерата на том 2 на изследването „Корупционната България”, представящо историята на корупцията у нас през прехода от тоталитаризъм към демокрация.

Том 2 обхваща периода 1997-2005 г., през който управляват Обединените демократични сили (СДС с Народен съюз) с премиер Иван Костов и коалицията на НДСВ и ДПС с премиер бившия монарх Симеон Сакскобургготски.

Автори на изследването са публицистът Едвин Сугарев, разследващият журналист Христо Христов (сайт desebg.com) и журналистът Красен Николов (Медиапул).

Водещ на събитието ще е журналистката Ирина Недева (БНР), а изданието ще бъде представено от историка Момчил Методиев.

В том 2 подробно са разгледани едни от най-емблематичните приватизации по времето на кабинета Костов – „Плама” Плевен, „Нефтохим”, металургичния комбинат „Кремиковци”, авиокомпания „Балкан”, „Химко” – Враца, държавното дружество „Техноимпекс”, ръководено тогава от настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова и др.

В отделна глава са описани подробностите и истинските мотиви за смяната на част от министрите в първия кабинет на Костов в края на 1999 г., веднага след катастрофалните за управляващия СДС местни избори през късната есен.

Смяната става факт след внесения от Национална служба „Сигурност” – МВР доклад до премиера за корупцията по високите етажи на властта. Впоследствие Костов отказва да признае, че рокадите са продиктувани именно от корупцията.

В отделна глава е разгледано влиянието на т. нар. кръг „Олимп”, оформирал се с влизането на СДС във властта през 1997 г.

 Не е подмината и скритата приватизация на първия мобилен оператор „Мобилтел” от руския олигарх Майкъл Чорни и корупционните практики, които се установяват за купуване на влияние и позиции на най-високо ниво.

Описани са и корупционните механизми по време на управлението на кмета Стефан Софиянски (СДС) в Столичната община, чрез които са извършени редица скандални сделки.

Детайлно е описан т. нар. Яхтен скандал, избухнал през 2003 г. след разкриването на връзките между министри от кабинета на Симеон Сакскобургготски (Милен Велчев и Пламен Петров) с цигарения контрабандист №1 по това време Иван Тодоров – Доктора и съдружника му Петър Петров – Амигоса, осъден по-късно за пране на пари.

Както става ясно по-късно разкритията са на косъм от това да доведат да падане на кабинета на НДСВ и ДПС, но премиерът Сакскобургготски „отиграва” тази опасност с поисканата от него оставка на тогавашния главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов. След „размисъл” министър-председателят не приема оставката му в замяна на мълчанието на Борисов по скандала.

Проследено е израстването и издигането на Константин Димитров – Самоковеца до координатор на контрабандните канали през последната година от управлението на СДС и запазване на влиянието му при кабинета Сакскобургготски до убийството му в Амстердам през 2003 г.

Разгледан е начинът, по който е придобита „Алея първа” във Варна от „Холдинг Варна”, притежание на известната варненска икономическа групировка ТИМ.

Специално внимание е отделено на действията на прокуратурата в този период и ролята на главния прокурор Никола Филчев.

Описан е и корупционния скандал „Петролгейт” и следите, отвеждащи до БСП и редица играчи на оръжейни пазар, които до един се оказват бивши сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Общият брой на разгледаните корупционни случаи в том 2 е 30. Първият том от изследването излезе миналата есен. Той обхваща периода 1989-1997 г. и се изчерпа веднага.

Авторите на изследването, подкрепено от фондация „Америка за България”, вече работят върху том 3, който се очаква да излезе в началото на лятото на 2018 г. и ще обхваща периода от 2005 до 2017 г.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов