|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съдружник на Доктора и Амигоса се оказа щатен от ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 16 Октомври 2017 20:34
Share

alt
Димитър Мирянов, съдружник на застреляния през 2006 г. цигарен контрабандист Иван Тодоров – Доктора и на станалия известен при Яхтения скандал от 2003 г. Петър Петров – Амигоса, се оказа щатен служител на бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно след обявената проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на финансовия посредник „Източни финанси” ООД от Комисията по досиетата.

Проверени са общо 9 души на ръководни постове в инвестиционното дружество. От тях с принадлежност към ДС е Димитър Мирянов – член на Общо събрание в „Източни финанси”, съдружник (1998-2004) и управител в същия период (решение №1085 от 10 октомври 2017 г.).

Мирянов, който е роден през 1939 г. във видинското Ново село, е разкрит като щатен служител на Второ управление на Комитета за държавна сигурност от 1966 г., а от 1969 г. на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването).

Фирмата „Източни финанси” ООД  е създадена през 1998 г. от Иван Тодоров – Доктора, от Петър Петров – Амигоса, който ще се превърне в негов основен финансист и от Евелин Банев – Брендо. Последният я напуска малко по-късно, за да се превърне през следващите години в „кокаиновия крал”, разследван и осъден за организиране на престъпна група за пране на пари от накотрафик.

В дружеството участие имат следните фирми и лица : „Амигос-3” ООД – 46 %, Иван Тодоров – 9 %; Петър Христов Петров – 9 %, Димитър Мирянов - 9 %, Дойчин Мирянов – 9 %, Асен Паскалев – 9 % и Стефан Стефанов – 9 %.

„Източни финанси” е лицензиран инвестиционен посредник и извършва сделки с ценни книжа и компенсаторни инструменти, доверително управление на портфейли от ценни книжа, подготовка и пласиране на емисии облигации и други дейности, извършвани като инвестиционен посредник. Има издаден лиценз от БНБ за извършване на сделки с чуждестранни средства за разплащане.

„Източни финанси” ООД прекратява търговска дейност и в ликвидация от 2010 г. Има и наложени запори от Комисията за установяване на имущество, придобито по престъпна дейност

Комисията по досиетата обяви проверките във още два финансови посредника. При „Евро инвест вижън” АД, дружество заличено през 2001 г., проверката е засегнала три лица (решение №1086 от 10 октомври 2017 г.).

От тях с установена принадлежност е Майя Асенова Филипова-Шаденфро – член на Съвет на директорите в периода март-октомври 1999 г. Тя е разкрита като агент „ЯНЕВА” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1981 г.

В „Ивис” АД, инвестиционно дружество с лиценз до 2001 г., са проверени 5 лица (решение №1087 от 10 октомври 2017 г.).

От тях с агентурно минало е Васил Янев Френски – член на Съвет на директорите (1997-2000). Той е разкрит като агент „БОЕВ” на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване).

Проверките на инвестиционните дружества продължават.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов