|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Въпреки дъжда стотици почетоха жертвите на комунизма в „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 27 Май 2017 13:18
Share

alt

Над 350 души от цялата страна не бяха спрени от държа и лошо време днес и се стекоха да почетат паметта на жертвите на тоталитарния комунистически режим на мястото на най-големия концентрационен лагер по време на управлението на БКП – „Белене”.

Хора от Варна, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, София, Белоградчик, Плевен, Свищов и Белене, както и гости от Италия, присъстваха на годишното поклонение пред жертвите на тоталитарната диктатура в България, което за четвърта поредна година се организира от фондация „Остров Белене”, основана от беленчани и свещеника Паоло Кортези за изграждане на Парк-мемориал на мястото на някогашния лагер на остров Персин на река Дунав край гр. Белене.

 

alt

 

Панихида в памет на жертвите на комунистическия режим отслужи православния свещеник отец Евгени от Свищов в отсъствието на отец Паоло Кортези, който беше изтеглен в Италия през месец март тази година след скандала, предизвикан от противници на опита му да осигури мирно съществуване на сирийско семейство с официално признат от българската държава бежански статут.

 

alt

 

Отец Кортези обаче изпрати от Италия специално слово за събитието. В него се казва:

„Скъпи приятели, добре дошли за пореден път на беленския остров Персин, за да възпоменем и почетем невинните жертви от миналато.
Обръщам се към вас, както винаги досега, като човек, като вярващ и като свещеник, защото тук се твори паметта. А тя е присъща на всеки адамов син.

Началните страници на Библията ни разказват как Бог създава Вселената, за да остави накрая Земния Рай, с неговия растителен и животински свят, в ръцете на семейството на Адам и Ева.
Винаги съм се питал къде се е намирал този Земен Рай, докато не осъзнах и не открих, че той е тук, в България, точно тук, в Белене, на тези удивителни острови насред Дунав, обитавани от животни и гъста зеленина – истински Рай на земята, в който пристъпвам ежедневно.
За съжаление, един ден този Рай е бил изгубен...”

 

alt

 

Събието уважиха областният управител на Плевен Мирослав Петров и зам.-кметът на гр. Белене Малина Ешмекова. В своята реч тя отбеляза, че местната власт в Белене ще работи заедно с фондация „Остров Белене”, за да се превърне това място в истински Парк-мемориал, като част от европейската мрежата мемориали, посветени на жертвите на тоталитарните режими.

Поздравителни адреси до участниците в събитието изпратиха председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев и евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ).

 

alt

 

На „Белене” бяха депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и председателите на съюзите на репресираните Лиляна Друмева и Драго Михалев, председателят на партия „Обединени земеделци” Петя Ставрева, Касим Дал, както и много оцелели бивши лагеристи и техни родственици.

Журналистът Христо Христов откри изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, съвместна инициатива на фондация „Остров Белене” и фондация „Истина и памет”, която ще прерасне в пътуваща изложба и ще бъде представена в страната.

Очаквайте на desebg.com подробен репортаж от събитието.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов