|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Стефан Цанев отказа отличие заради нагарждаването на лица от ДС ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Януари 2017 17:07
Share

alt
Писателят Стефан Цанев отказа да получи наградата „Златен век” на Министерството на културата с мотива, че с нея е награден и Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, известен още под прякора „Митю Гестапото”, стана ясно днес.

Известният писател и драматург излезе с открито писмо до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов, в което посочва:

„На 6 януари 2017 г. в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла „Процесът против богомилите“ в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, по случай моята 80-годишнина.

Г-н Министър,

Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда. В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ѝ ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт.”

Министър Рашидов награди Димитър Иванов с почетен знак „Златен век”, категория звезда” в края на ноември 2016 г., а по-рано фондацията на щатният офицер от ДС „Арете-Фол” удостои Рашидов с почетен знак.

В различни години на прехода Димитър Иванов се изявява като издател, собственик на антична колекция, учен (има титла професор) и преподавател в Университета по библиотекознание и технологии.

В средата на 90-те години на миналия век, когато босът на „Мултигруп” Илия Павлов награди Рашидов с титлата „главен мултак на републиката” по същото време Димитър Иванов е вицепрезидент на икономическата групировката.

След реакцията на Стефан Цанев министърът в оставка излезе с позиция, публикувана на страницата на Министерството на културата. В нея Рашидов посочва, че е „естествено човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо”. В същото време твърди, че все още не е разписал предложението за награждаването на Стефан Цанев, тъй като не било стигнало още до него, намеквайки че писателят отказва награда, с която не е награден (формално), въпреки съобщението за това на сайта на Министерството на културата.

Вежди Рашидов се впуска в обяснение за награждаването на Димитър Иванов от Шесто, като заявява, че предложения за това са дошли от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава.

„Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи”, пише Рашидов и не пропуска да посочи, че и самият той е жертва на комунизма – „от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре”.

Вижте повече за оценката на Стефан Цанев към комунистическия режим в том 4 от неговите „Български Хроники”, представен в библиотеката на desebg.com – ТУК.

Прочетете интервю със Стефан Цанев на журналиста Христо Христов, посветено на неговия приятел и колега Георги Марков – ТУК.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов