|
МВР и Политбюро създават вътрешни войски за борба срещу горяните ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Септември 2016 16:55
Share

alt

През 1948 г. въоръжената съпротива на горяните срещу комунистическия режим в България предизвиква тревога в ръководството на МВР-ДС и то се обръща към Политбюро на ЦК на БКП за създаване на вътрешни войски с 4000 численост за справяне със ситуацията.

Това разкрива строго поверителен доклад от министъра на вътрешните работи Антон Югов до висшето партийно ръководство на компартията от октомври 1948 г., който desebg.com публикува онлайн.

В доклада горянското съпротивително движение, което е първата въоръжена съпротива от всички страни, попаднали под съветско влияние след края на Втората световна война, и е най-продължителното – до 1956 г., е определено от тоталитарния комунистически режим като „политически бандитизъм”.

Министър Югов се мотивира пред Политрюбо, че се наблюдава засилване на съпротивата на „вътрешната реакция и капиталистическо-експлоататорските елементи”.

„Тази съпротива в редица случаи взема характер на открита въоръжена борба на класовия враг срещу народната власт, форма на политически бандитизъм”, посочва Югов.

Той докладва, че в отговор на въоръжената съпротива същата година в МВР и Държавна сигурност е извършена реорганизация.

За борба с „бандитизма” са създадени 13 специални бойни единици с обща численост от 1350 души в различни краища на страната.

Югов обаче посочва, че те са недостатъчни за справяне с положението, въпреки, че само за 1948 г. за издръжката на тези бойни единици режимът хвърля 15 млн. лв.

Затова предлага създаването на вътрешни войски със свой щаб и в състав 4000 души заедно с командния състав.

Той посочва, че поради мирния договор тези войски не могат да бъдат формирани като вътрешни, но създаването им може да бъде прикрито в рамките на щата на милицията, а военнослужещите, набирани на основата на наборната система, да носят отличителните знаци на „народната милиция”.

Предложено е срокът на службата да е 28 месеца – 6 месеца за бойна и специална подготовка, а останалите 22 месеца за изпълнение на задачи.

Основните задачи са борба с горянското движение, охрана на важни обекти и лица, а също така и „използването им при евентуални по-сериозни вътрешни събития”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов