|
Чехословакия 1968 г.: Съветски войници, вървете си у дома ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Август 2014 08:48
Share

alt
Днес се навършват  46 години от нахлуването на войските на Варшавския договор (без Румъния) в Чехословакия, които смачкват Пражката пролет през 1968 г.

Сайтът desebg.com публикува донесения до Второ управление (контраразузнаването) на Комитета за Държавна сигурност, които съдържат информация за положението в Чехословакия в периода 19 август – 30 август 1968 г.

В телеграфен стил на Държавна сигурност е предавана информация най-вероятно от оперативен работник, работещ под дипломатическо прикритие в посолството на НРБ в Прага.

Освен за ситуацията в Чехословакия след съветската инвазия, източникът е предавал и информация на ДС за различни срещи на българския посланик в Прага, както и са негови (на източника) срещи и разговори с представители на съветското посолство.

В донесенията е описана негативната реакция на чехите и словаците срещу окупацията и съпротивата на обществото срещу нея. Съветските войници са замеряни с камъни и дървета, наричани са окупатори и убийци и са призовавани да се върнат по домовете си.

Чехословакия официално е поискала чрез своето посолство в София Народна република България да изтегли военните си части от страната и да бъдат освободени задържаните членове на ЦК и правителството в Прага.

От донесенията също така става ясно, че българското посолство в Прага е охранявано от съветски войници. Описан е и хаосът, царящ в съветското командване в Чехословакия в опита да овладее ситуацията след нахлуването на войските.

Документите са публикувани в сборника „Пражката пролет и Държавна сигурност” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов