|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Преди 71 години Никола Петков: Аз отивам на смърт по заповед на господарите ви от Кремъл ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 23 Септември 2018 19:41
Share

alt

Днес, 23 септември 2018 г., се навършват 71 години от ликвидирането на Никола Петков, лидер на политическата опозиция, пречеща на овладяването на България от комунистическия режим.

На тази дата той е умъртвен след изпълнение на смъртната присъда, издадена по скалъпения срещу него политически процес, организиран от БКП.

Днес земеделският лидер бе почетен с панихида и поднасяне на цвета пред паметника му в градинката на църквата „Свети Седмочисленици” в София.

Слово произнесе Петя Ставрева, председател на партия „Обединени земеделци”, която предложи 23 септември да стане ден на Никола Петков и на жертвите на комунистическия режим.

 Сайтът desebg.com припомня делото на земеделския опозиционен лидер.

След като комунистическият режим успява да отстрани Г. М. Димитров от лидерството на БЗНС през 1945 г. земеделците, които се превръщат в най-сериозната опозиционна сила на БКП, са ръководени от Никола Петков.

По указания на съветския лидер Сталин в България в началото на 1946 г. е направен опит в правителството на Кимон Георгиев (ОФ) да бъдат включени двама представители на политическата опозиция, но Никола Петков и Коста Лулчев категорично отказват предложението.

На изборите за Шесто Велико Народно събрание БКП печели абсолютно мнозинство от 270 мандата, а обединената опозиция около БЗНС начело с Никола Петков – 90 мандата, като за нея  гласуват 1 215 000 избиратели.

Лидерът ѝ се превръща в пречка за установяване на тоталитарната комунистическа система по съветски тип и неговото отстраняване от политическата сцена не закъснява.

Никола Петков е арестуван на 5 юни 1947 г. по време на заседание на Народното събрание заедно с още над 2д депутати от опозицията, като всичките са обвинени в участие в държавен преврат.

Масовите арести на опозиционери в българския парламент стават в деня, в който във Вашингтон е ратифициран подписания същата година мирен договор между двете страни, с който напрактика САЩ признава комунистическото управление.

На 7 юни 1947 г.  зам.-политическият представител на САЩ в България Джон Хорнер се среща с министър-председателя Георги Димитров и първи секретар на БКП, настоявайки за информация за ареста на политическия лидер.

Димитров дава следното нагло обяснение:

„Не трябва да се изгаря юргана заради бълхата. Ясно и просто казано на народен език, случаят Петков е една бълха. Може би голяма бълха, но бълха. Трябва ли да изгорим заради тази бълха юргана, т. е. политическото, стопанското и културно сътрудничество между България и Америка”.

Депутатският имунитет на Петков е отнет и бившият съюзник на комунистите в началните месеци след 9 септември 1944 г. и водач на обединената опозиция е обвинен във „въоръжен заговор”.

Политическото „правосъдие” го осъжда на смърт. На 16 август, след като изслушва смъртната присъда, произнесена „в името на българския народ”, той се провиква:

„Не! Не в името на българския народ! Аз отивам на смърт по заповед на чуждестранни господари, на онези от Кремъл. Българският народ, изтерзан от кървавата тирания, която вие искате да маскирате като правосъдие, никога няма да повярва на вашите клетви!”

Той е обесен на 23 септември 1947 г. Тленните му останки са заровени в необозначен гроб на Софийските гробища. Партията му е обявена извън закона и разтурена. До края на 1947 г. е преустановена и дейността на останалите опозиционни партии.

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов