|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В ада на лагера „Белене” жертвите са запазили човешкия си образ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 06 Юни 2018 18:46
Share

alt
„Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” представя различни слоеве на българското общество, които са попаднали в най-големия лагер за политически противници на БКП, но общото между всички жертви, които показва експозицията е, че те, жертвите, са запазили човешкия си образ”.

Това заяви журналистът Христо Христов при представянето на пътуващата изложба, посветена на жертвите на „Белене”, в гр. Казанлък във вторник (5 юни 2018 г.).

Фоайето на Литературно-художествен музей „Чудомир”, където е изложена експозицията, се оказа тясно да побере всички желаещи да видят изложбата още в първия ден от престоя ѝ в Казанлък, където тя ще остане до 12 юни тази година.

 

alt

 

Изложбата бе открита от Добрина Матова, директор на музей „Чудомир”, която определи експозицията като прекрасна.

„Историята има своите сенки, но е важно да има памет за тези събитията, да говорим за тях и да си правим изводи”, посочи г-жа Матова.

Журналистът Христов, който е и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”, една от неправителствените организации, която стоят зад инициативата, разказа как се е родила идеята за изложбата.

„Преди няколко години като разговаряхме с отец Паоло Кортези, му казах, че хората идват на мястото на бившия лагер на остров Персин, но освен красива природа и едни стари сгради от 70-те години, в които през 1985 г. са изолирали мюсюлмани, съпротивлявали се срещу „възродителния процес”, друго нищо не се вижда. А в същото време има толкова много мемоари на оцелели лагеристи, в които се описва живота в лагера”, каза Христов.

„Така решихме да направим една изложба, чийто първи вариант предвиждаше десетина пана, които през 2015 г. бяха разположени на стените на сградите на бившия лагер”, добави той.

 

alt

 

„Впоследствие отзивите на различни посетители беше, че това трябва да се види от повече хора и би било страхотно, ако има и мобилна версия, с която да тръгнем из страната”, обясни журналистът.

Той обогатява първоначалния вариант на изложбата, която днес представлява 18 пана, на които чрез устни и писмени свидетелства на лагеристи се представя случилото се в лагера.

 От първите въдворени там, през ужасните битови условия, в които хората са поставени, робския труд, побоищата, глада, женската част, карцера, та до начина, по който лагеристите са били освобождавани.

По думите на Христов посланието на изложбата е, че „жертвите на комунистическия режим не са забравени и няма да бъдат забравени”.

Според него тези мъченици по времето на тоталитарното управление на БКП са образци за поведение за младите поколения българи, защото са платили най-висока цена в отстояването на общочовешки ценности.

Христо Христов предостави думата на Невена Драгиева, съпруга на Дечко Драгиев – политически затворник и лагерист в „Белене” през 50-те години, на когото е посветено едно от паната в изложбата.

Самият Дечко Драгиев е роден в Казанлък и произхожда от род на потомствени търговци и обществени личности (единият от дядовците му е дългогодишен кмет на гр. Казанлък, съратник на Стефан Стамболов и три мандата народен представител.

 

alt

 

Г-жа Драгиева прочете част от мемоарите на съпруга си, които тя издава посмъртно през 2014 г. по заглавието „Жаравата на спомените”.

„Съпругът ми учи в Американския колеж, а впоследствие в Софийския университет, където седмица преди последния държавен изпит, е арестуван и хвърлен в килиите на ДС на ул. „Московска” 5. След е осъден по т. нар. втори колежански процес на 12 години затвор, четири от които съвсем млад изкарва в лагера „Белене”, сподели тя.

След освобождаването му през 1962 г. Дечко Драгиев живее в родния си град Казанлък, лишен от правото да напуска града, следен от Държавна сигурност и уволняван от работа.

В последвалата дискусия жител на Казанлък запита Христо Христов защо все още на бившия лагер „Белене” няма построен паметник?

Журналистът отговори, че за съжаление това говори зле за нас, българите като нация, която не уважава своите жертви от най-близката история.

Пътуващата изложбата стартира през декември 2017 г. в София. До момента тя бе представена във Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Народното събрание и на мястото на Втори обект на бившия концлагер „Белене” на остров Персин по време на годишното честване в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим, състояло се на 19 май 2018 г.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов