|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В София ще има улица на името на мъченика при комунизма Харалан Попов ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 22 Май 2018 10:49
Share

alt
Столичният общински съвет (СОС) реши в София да бъде именувана улица на Харалан Попов, пастор от Евангелската петдесятна църква, преминал през инквизицията на Държавна сигурност заради вярата си и прекарал общо 13 години в комунистическите затвори и концлагера „Белене”.

Решението, гласувано на 17 май 2018 г., е подкрепено единодушно от 37 общински съветници (против и въздържали се няма), съобщи пред deseg.com пастор  Ангел Пилев от Християнска църква „Сион”, които са сред инициаторите на предложението до СОС заедно с фондация „Врата на надежда – България”.  

„Името на д-р Харалан Попов се произнася с уважение и почит не само в България, но и в много части от света. За него българският писател Димитър Коруджиев казва: „Той е символ на християнска смелост за милионите вярващи, които са преследвани поради вярата си”, се посочва в предложението до СОС.

Пастор Харалан Попов е известен с книгата си „Изтезаван заради вярата си”, в която описва репресиите на които е подложен от комунистическия режим. Тя е издадена зад граница, преведена е на 25 езика и е най-разпространяваната книга от български автор в света с над 2 млн. тираж.

Харалан Попов е роден на 7 март 1907 г. в село Червено градище, Великотърновско. Преди Втората световна война завършва библейско училище в Лондон. През 1937 г. става пастир от Евангелската петдесятна църква в Бургас, където е такъв до 1946 г.

Той е един от 15-те осъдени на т. нар. Пастирски процес през 1948 г. с обвинение в шпионаж. Прекарва близо 250 дни в следствието на Държавна сигурност, където не е пречупен.

За 35 дни е захвърлен в карцер дълбоко под земята без естествена или изкуствена светлина, където влагата и гладът, на който е подложен, го разяждат. Излежава общо 13 години в различни комунистически затвори и също така в най-големия лагер за политически затворници – „Белене”.

Излиза на свобода през есента на 1961 г. След сериозен международен натиск комунистическият режим е принуден да му позволи през 1962 г. да напусне България и да замине при жена си в Швеция.

altСъпругата му Рут е шведка по националност, но е мисионер в България и заедно с двете си деца от Харалан Попов се измъкват от НРБ през 1950 г., след като са подложени на различни спънки и унижения от комунистическия режим.

Далеч от родината си, Харалан Попов се насочва към нова мисия – този път за подпомагане на преследваната Църква и християните по цял свят. През 1972 г. той основава Мисия за евангелско благовестие – днешната международна организация „Врата на надежда”.

Започва с радиопредавания, предназначени за страните отвъд Желязната завеса. Използва „Транс-световното радио“ (ТСР) и ИБРА (International Broadcasting Association), чиито програми се излъчват на 180 езика.

Словото на Харалан е ясно, неподправено и истинско, посланията му вдъхват увереност и много преследвани християни намират опора и надежда за живота си.

Благодарение на неговите усилия над един милион книги на Новия завет са разпространени в Съветския съюз, Чехословакия, Румъния и България.

За Олимпийските игри в Москва през 1980 г. „Врата на надежда“ отпечатва и внася в Русия 500 хиляди Нови завета на руски език. Друго значително събитие е преводът, отпечатването и разпространението на български, румънски и руски език на учебното библейско пособие „Отворена Библия”.

Това е друга, значителна част от дейността на Харалан Попов – духовна просвета и разпространение на християнските ценности. Тези книги се четат и ползват от милиони хора по света.

Харалан Попов умира в Швеция година през 1988 г., малко преди рухването на комунизма в Източна Европа и в неговата Родина – България. 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов