|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фоторепортаж: „Белене 2018” – европейско място на памет за жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 21 Май 2018 18:58
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува фоторепортаж от годишното поклонение в почит на жертвите на тоталитарния комунистически режим, провело се на мястото на бившия концлагер „Белене” на остров Персин на река Дунав на 19 май 2018 г. Тази година то бе организирано от фондация „Остров Белене” и община Белене под наслова „Белене” – европейско място на памет”.

В 35 снимки журналистът Христо Христов ви представя най-интересните моменти от събитието, което уважиха няколко стотици души от различни краища на България, а също така и от чужбина.

 За поклонението венци и поздравителни адреси изпратиха председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов. Президентът Румен Радев пропусна възможността да покаже, че олицетворява единството на нацията.


alt

Петък, 18 май 2018 г., ден преди поклонението. На мястото на бившия Втори обект, където през април 1949 г. е създаден лагерът „Белене” организаторите са издигнали дървен портал, наподобяващ някогашния, върху който са били изписани думите на основоположника на социалистическия реализъм Максим Горки.

 

alt
Поглед към мястото със сградите, в които през втората половина на 80-те години са изолирани над 500 български граждани от турски произход. От 1990 г. насам на това място се събират хората, за да почетат жертвите на комунистическия режим.

 

alt

19 май 2018 г. Възрастен мъж е първият посетител, който малко след 9 часа сутринта стъпва на брега на остров Персин, след като е преминал пеша през понтонния мост, свърващ сушата с острова.

 

alt

Още един от ранните посетители, преминаващ сам по понтона рано сутринта.

 

alt

Следва група българи от различни поколения.

 

alt

Мъже от турското малцинство от Сливенско, които през 1985 г. са въдворени след насилственото преименуване, осъществено от комунистическия режим на Тодор Живков, също са сред първите, преминали по понтонния мост. Те споделят, че за втори път посещават острова. Първият път са били на голямото поклонение през 1990 г.

 

alt

Човекът в сянка, върху който вече втора година пада основната отговорност по организирането на годишното поклонение в „Белене” – Михаил Маринов, председател на фондация „Остров Белене”. Току що той е завършил укрепването на паната от пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, изложени на мястото на Втори обект.

 

alt

Възрастен мъж, дошъл по-рано на Втори обект, разглежда част от идейния проект, изложен върху стена на една от сградите на бившия концлагер.

 

alt

Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите, преминали през него, е изложена в деня на честването и веднага привлича вниманието на посетителите.

 

alt

С напредване на времето хората се увеличават. Организаторите са се погрижили бусове да ги превозват от брега на остров Персин до Втори обект, който е в най-източния край на острова, на около 10-12 км.

 

alt

Интересът към изложбата се увеличава. Тя е инициатива на фондациите „Истина и памет”, „Остров Белене” и Културен център „Евгений Босилков”.

 

alt

Млада жена е съсредоточила вниманието си върху паното с разказа на Цветана Джерманова, която е жив свидетел на създаването на женската част на лагера „Белене” на съседния на Персин остров Щурчето.

 

alt

Недим Хашимов от Сливен (вляво) се прегръща със Сабри Искендер, дошъл за поклонението от Турция. И двамата са лагеристи през 1985 г. в „Белене”.

 

alt

На преден план евродепутатът Андрей Ковачев разглежда рисунки от изложбата на лагериста Петър Бойчев. Вляво са кметът на гр. Ловеч Корнелия Маринова и депутатът от ГЕРБ Ралица Добрева, избрана в 44-то Народно събрание от 15-МИР Плевен.

 

alt

Представители на етническите турци, някои от които са останали в България, а други принудително изселени през 1989 г. в Турция, позират за снимка на мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене”.

 

alt

От ляво на дясно: Зам.-областният управител на Плевенска област Татяна Божинова, кметът на Белене Милен Дулев, евродепутатът Андрей Ковачев и кметът на Ловеч Корнелия Маринова разглеждат пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”.

 

alt

Минути преди официалното откриване на събитието.

 

alt

Групата на репресираните турци, повечето от които са пристигнали за събитието от Турция, през цялото време са на крака.

 

alt

Андрей Ковачев по време на своето слово, в което посочи, че места като „Белене” не трябва да се забравят, а жертвите да се помнят, за да не се повтаря никога това престъпление на комунистическата диктатура.

 

alt

Касим Дал (вдясно), политически затворник до 1989 г., впоследствие политик от ДПС и НПСД се е прегърнал със Сабри Искендер, бивш лагерист в „Белене” и секретар на Демократичната лига за защита правата на човека в България, легална правозащитна организация, създадена в България през 1988 г.

 

alt

Официалните лица, уважили събитието (от ляво на дясно): евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), Валери Симеонов – вицепремиер и лидер на НФСБ, Милен Дулев – кмет на гр. Белене, Татяна Божилова – зам.-областен управител на Плевенска област, д-р Бистра Павловска – председател на Общинския съвет на гр. Белене, Корнелия Маринова – кмет на гр. Ловеч (до нея е застанал бай Кольо, лагерист от лагера „Слънчев бряг” край Ловеч) и Ралица Добрева – депутат от ГЕРБ.

 

alt

Шукри Мехмед, бивш лагерист в „Белене” по време на „възродителния процес”, пристигнал специално за поклонението с групата от Турция, отправя слово за присъствието на мюсюлманите в лагера от създаването му през 1949 до 1987 г.

 

alt

Възрастна жена се подготвя да поднесе цветя в памет на жертвите на концлагера „Белене”.

 

alt

Друга гледна точка към част от хората, присъстващи на тазгодишното поклонение.

 

alt

Актьорът Филип Трифонов взе участие в програмата, представяйки едно от есетата на писателя Георги Марков, иронично към порядките на комунистическия режим, при който свободата е с мустаци като на „другаря Сталин”.

 

alt

Актрисата Силвия Лулчева също взе участие в програмата с рецитал на стихове на поета Йосиф Петров, бивш лагерист в „Белене”.

 

alt

Една от изненадите на тазгодишното поклонение – Великотърновският митрополит Григорий (в средата), който заедно с още двама православни свещеници отслужи панихида в памет на жертвите без значение на тяхното вероизповедание, споменавайки жертвите на католическата църква начело с Евгений Босилков, а също така и жертвите сред мюсюлманите и другите етноси.

 

alt

Минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим.

 

alt

Друга гледна точка към момента на едноминутното мълчание.

 

alt

Официалните лица поднасят венци от институциите, които представляват.

 

alt

Цветя и от по-възрастното поколение.

 

alt

Молитвата на мюсюлманите пред недовършения Мемориал на жертвите.

 

alt

Вицепремиерът Валери Симеонов не побърза да си тръгна след края на събитието, а остана да разглежда бившия лагер и изложбите, експонирани в сградите.

 

alt

Изглед към недовършения Мемориал.

 

alt

Част от групата от бивши лагеристи от турското малцинство напуска остров Персин, преминавайки по понтонния мост, свързващ го със сушата на гр. Белене. Жертвите не са забравени и няма да бъдат забравени.

 

Фоторепортажът се публикува с подкрепата и съдействието на Никодим Янушев и Виктор Кожухаров.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов