|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Осветиха реставрираното южно крило на манастира „Зограф” на връх Гергьовден ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Май 2018 18:28
Share

alt
На връх храмовия празник на българския манастир „Св. Горги – Зограф”  в Света гора – Гергьовден – бе осветено възстановеното южно крило на обителта, изгоряло при пожар през 1976 г.

В поклонението участва българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов. Църковната делегация на Св. Синод се оглавяваше от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

През декември 2016 г. правителството отпусна 940 000 лв. за довършително-ремонти работи и изграждане на комуникациите в южното крило на манастира „Свети Великомъченик Георги – Зограф” в Атон, Света гора. Монасите бяха помолили за 230 000 лв. за част от възстановителните дейности, но кабинетът направи жест, който позволява цялостното възстановяване на крилото.

В знак на благодарност премиерът беше поканен да посети „Зограф”. Светогорската обител от вече над 10 века съхранява православната вяра и българския дух.

 

alt

 

„Радвам се да видя, че парите, отпуснати от правителството, са помогнали за цялостната реконструкция на южното крило на манастира, написа Борисов в профила си във Фейсбук.

Премиерът поздрави монашеското братство по случай храмовия празник. Той им пожела здраве, успех и да пазят българския дух, като отбеляза, че  правителството винаги е подкрепяло и ще продължава да подкрепя Българската православна църква.

Борисов подчерта, че през вековете православната вяра е помагала най-много при преодоляването на тежките изпитания пред българите и посочи, че тя ни е съхранила като нация, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на празничната служба в „Зограф” песнопения бяха изпълнени антифонно от светогорски монаси от манастира „Григориат” и от българския  хор „Св. Наум Охридски” с диригент Андрей Касабов.

 

alt

 

Бойко Борисов и българската делегация проведоха и среща с духовното ръководство на Света гора в столицата ѝ Карея. Протос Христофор поздрави премиера Борисов и подчерта, че е впечатлен от грижите, които българското правителство полага за Зографската света обител и от личните усилия на министър-председателя за възстановяването и изграждането на нови православни храмове.

За периода от 2009 г. досега са били отпуснати 400 хиляди лева за българското неделно училище в Солун, което е към манастира „Зограф”. В се обучават около 100 деца. Финансиран е и проект „Зографски дигитален архив” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” със 100 000 лв за дигитализиране на писмените паметници на културата, съхранявани в манастира.

При посещението си в Атон министър-председателят бе заедно с министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Николай Нанков и Боил Банов. Българската делегация беше придружавана от зам.-министъра на външните работи на Гърция Йоанис Аманитидис.


Най-голямата съкровищница на българската история зад граница

„Зограф” е най-голямата съкровищница на българската история извън пределите на страната и през 70-те и 80-те години неговото културно и материално богатство стават обект на похищения от страна на комунистическия режим чрез Държавна сигурност.

 

alt

 

През 1985 г. при секретна операция „МАРАТОН” ДС успява да открадне оригинала на „История славянобългарска” на преподобния отец Паисий Хилендарски.

Южното крило изгаря при пожар на 20 декември 1976 г., а в пламъците трагично загива най-старият зографски монах от тогавашното братство отец Натанаил.

Подробности за инцидента разкрива документалната книга на разследващия журналист Христо Христов „Операция МАРАТОН” – истината за кражбата на Паисиевата история от Държавна сигурност в „Зограф” (2012).


Политбюро отказва да подкрепи манастира след пожара през 1976 г.

От архивите на ДС става ясно, че Първо главно управление на ДС (разузнаването), което разработва манастира под кодовото име „ЦИТАДЕЛА” изобщо не се интересува от пораженията в резултат на пожара, а от въпроса дали отец Натанаил е предал тайните за месторазположението на ценностите на манастира.

След пожара Политбюро на ЦК на БКП взима решение на 27 януари 1977 г. за извършване на възстановяване, реставрация и модернизиране на манастира.

Към светата обител обаче комунистическата власт не прилага щедрия финансов подход, който има към инициативите, свързани с културното наследство, които по това време са подготвяни, за да бъдат представяни на готово от дъщерята на Живков Людмила Живкова.

Политбюро на ЦК на БКП се разпорежда строителните и реставрационните работи да се извършат за сметка на продажбата на имоти на „Зограф” в Гърция. Поради липса на средства запустяват изгорялото южно крило и нуждаещото се от сериозна укрепителна и реставрационна дейност т. нар. Банско крило (източното), които с времето се превръщат в паметници на разрухата.


След връщането в „Зограф” на открадната от Държавна сигурност Паисиева история

След като откраднатия от ДС оригинал на Паисиевата история беше върнат в манастира от президента Петър Стоянов през 1998 г. Гърция за първи път разреши български строители от „Главбулгарстой” да стъпят в „Зограф” след повече от половин век прекъсване. Тяхната цел беше да изградят нов покрив на рушащото се южно крило, което и направиха.

 

alt

 

През следващите години младото монашеско братство се опитва със свои средства да възстанови крилото. През 2014 г. проектът за неговото окончателно довършване беше представен лично на премиера Пламен Орешарски, посетил манастира, но кабинетът на БСП и ДПС не подпомогна манастира. Сега това става с подкрепата на третия кабинет на Борисов.

„Зограф” е един от действащите 20 манастири в монашеската република на Света гора и един от трите манастира, в които богослужението се извършва на черковнославянски език.

Виж повече за строго секретната операция на ДС за кражбата на първообраза на Паисиевата история – ТУК.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов