|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Цвета Караянчева: Лагерът „Белене” е лаборатория за смазване на личности, помним жертвите му ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 27 Април 2018 12:44
Share

alt
„Създаденият от комунистическия режим концлагер „Белене” е бил лаборатория за смазване на личности. Трябва да помним неговите жертви и да не забравяме тези престъпления”. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри днес пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, която гостува в Народното събрание.

От 25 април тази година в централното фоайе на парламента е изложена експозиция от 18 платна, които разказват за най-големия лагер за политически противници на БКП чрез спомените на оцелели лагеристи и лагеристки.

 

alt

 

„Радвам се, че днес Народното събрание е домакин на експозиция, която е важна за българската история. Важна е за всички нас, за нашите деца”, каза още г-жа Караянчева, която лично се ангажира с представянето на изложбата.

Тя посочи, че на днешната дата – 27 април – преди 69 години комунистическият режим е създал концлагера „Белене”, който с малки прекъсвания е просъществувал между 1949 и 1987 г.

 

alt

 

„Жертвите на комунистическия терор са простили на своите палачи. Палачите обаче никога не са поискали прошка. Но въпреки всичко жертвите не искат да вървят по спиралата на омразата, на страха, на саморазправата”, добави още тя.

Според нея „ние като родители трябва да разказваме на децата си, за да знаят и да помнят”. Председателят на 44-то Народно събрание подчерта, че историята трябва да се знае, за да не се повтарят грешките от нея.

 

alt

 

Изложбата е една поука. Минете, спрете се и прочетете, аз вече го направих”, заключи тя.

От името на организаторите на инициативата – фондациите „Истина и памет”, „Остров Белене” и Културен център „Евгений Босилков – Белене” журналистът Христо Христов благодари на ръководството на парламента изложбата да бъде представена точно на годишнината от създаването на концлагера.

„Уважаема г-жо Караянчева, присъствието ви тук и ангажиментът към откриването на експозицията е ясен знак към останалите политици, че темата за жертвите на комунизма не е тема от миналото, а е тема от нашето ежедневие”, заяви Христов.

 

alt

 

Той отбеляза, че посланието на пътуващата изложба е, че ние не сме забравили и помним жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Журналистът изрази задоволство, че в при представянето на експозицията в Народното събрание присъстват не само представители на репресираните по време на управлението на БКП, но и млади хора – студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, които ще могат да се докоснат до тази тема.

 

alt

 

„Денят наистина е паметен. Преди близо 30 години падна Берлинската стена, днес Северна и Южна Корея се срещат и си подават ръка, а ние не можем да намерим съгласие, макар че сме членове на демократична Европа. Моят реторичен въпрос е: Редно ли е да имаме паметник на окупатор, а да нямаме паметник, там където хиляди невинни души са дали живота си за българската демокрация”, заяви Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет”.

 

alt

 

Кметът на гр. Белене Милен Дулев благодари от името на общината на организаторите на изложбата и на Народното събрание, че дава възможност тя да бъде изложена и в парламента.

Той подчерта, че община Белене се е включила в работата по създаването на идеен проект за изграждане на мемориал на жертвите на комунистическия режим на мястото на някогашния Втори обект на лагера „Белене”, по който си партнира с неправителствени организации.

 

alt

 

Кметът Дулев използва случая да покани присъстващите на годишното поклонение в памет на жертвите на „Белене”, което тази година ще се проведе на остров Персин край дунавския град на 19 май под наслов „Лагерът „Белене” – европейска място на памет”.

При откриването присъстваха народни представители, предимно от ГЕРБ, студенти, репресирани и гости на парламента.

 

alt

 

Пътуващата изложба, посветена на жертвите на „Белене” стартира през декември 2017 г. в София при голям обществен интерес. Преди да бъде изложена в парламента тя бе показана във Враца, Перник, Ловеч и Благоевград. След парламента изложбата продължава обиколката си из България.

 

alt

 

alt

 

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов