|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Проф. Евелина Келбечева: Все още е под въпрос дали комунистическият режим ще се изучава адекватно в училище ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Стойко Стоянов, Faktor.bg   
Вторник, 21 Ноември 2017 21:05
Share

alt
Ще се изучава ли най-накрая истината за комунистическия режим в средното училище? Сайтът desebg.com препечатва интервюто по проблема с проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет на главния редактор и собственик на Faktor.bg Стойко Стоянов. Проф. Келбечева е член на Управителния съвет на фондация „Истина и памет”, основана през 2016 г. от журналиста Христо Христов да подпомогне създаването на обективна обществена оценка за комунистическия режим и неговите  престъпления. Историкът е и инициатор на гражданската Петиция за необходимостта от изучаването на тоталитарния режим на БКП в училище (2014). Проф. Келбечева е един от малкото професионални историци, които се опитват да активизират Министерството на образованието и науката (МОН) за осъществяване на образователната реформа в тази част, тъй като България е единствената страна от държавите в Източна Европа, която не дава на младите поколения истината за комунистическия режим. В интервюто тя разкрива подробности от последите срещи, проведени в министерството по този проблем. Заглавието е на desebg.com.


Проф. Келбечева, от годините водите битка  изучаването на комунизма да влезе в учебниците по история, сега се изготвят новите учебни програми, има ли шанс това да се случи?

 – Попитали големия физик, носител на Нобелова награда Лев Ландау, който шест пъти е бил вкарван насилствено в психиатрични клиники в Съветския съюз – кой е най-големият проблем при съвременната физика. Той отговорил – учебниците по физика. Това важи в пълна степен и за историята. При нас този проблем е особено ярък, за разлика от другите страни в ЕС. Учебниците ни по история са остарели, неадекватни за днешния ден, скучни, пишат се по стария начин. В момента трескаво се изработва новата програма по „История и цивилизация“ за 10 клас, а бъдещият учебник ще бъде заключителен за много младежи – последното им обучение по история преди да завършат училище. Но дали комунизмът и престъпленията му ще са адекватно представени в него – е все още под въпрос.

продължава>
 
Борисов пое ангажимент комунистическия режим да влезе в нови учебни програми ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Февруари 2017 15:34
Share

alt
Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори и сформира правителство ще настоява Министерството на образованието и науката (МОН) да е негов ресор, за да се извърши необходимата законодателна реформа и истината за комунистическия режим да се изучава по адекватен начин в училище.

С това обещание се ангажира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес по време на разширеното заседание на Националния съвет на Съюза на репресираните от комунизма „Памет”.

Той се провежда днес в Арбанаси, а Борисов се включи в дискусията заедно с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, кмета на Велико Търново Даниел Панов и зам.-председателя на 43-то Народно събрание Димитър Главчев.

продължава>
 
Любомир Канов: Трябва да знаем и помним истината за комунизма да не поникнат отново цветята на злото ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Събота, 14 Януари 2017 11:51
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува изказването на писателя д-р Любомир Канов, направено на образователната конференция „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена в гр. Враца през ноември 2016 г., организирана от община Враца и фондация „Истина и памет”. Любомир Канов, който е доктор по медицина, е осъден по времето на комунизма, след което напуска НРБ и става политически емигрант в Канада и САЩ, където работи като психиатър.


За паметта и хората

Хората имат памет. Но не само те. И животните имат памет. Животът е основат на паметта. В основата си имаме генетичен код, наречен ДНК. Всичко във вселената има памет. Дори бих казал, че и камъкът има памет за длетото на каменоделеца, което е оставило следи за вечни времена.

продължава>
 
Евтим Костадинов: Разкрихме близо 12 000 агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Декември 2016 15:50
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува резюме от доклада на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов за дейността на независимия държавен орган, представен на конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена в гр. Враца на 20-21 ноември 2016 г. и организирана от община Враца и фондация „Истина и памет” пред ученици и студенти от града. Вътрешните подзаглавия са на сайта. Днес, 6 декември 2016 г. се навършват точно 10 години от приемането на закона за досиетата, който действа и към момента.


Комисията по досиетата стартира своята дейност през април 2007 г. по силата на приетия през декември 2006 г. закон за досиетата. Той беше приет от 40-то Народно събрание в резултат на постигнато политическо съгласие и подкрепен от БСП, ДПС, НДСВ и Синята Коалиция.


Преди 10 години

Бих казал, че започнахме работа при нулев кредит на обществено доверие, до голяма степен в резултат на неуспешната дейност на предходните няколко комисии, създадени по време на прехода.

продължава>
 
Престъпленията на комунистическия режим срещу Православната църква ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от доц. Дилян Николчев   
Понеделник, 28 Ноември 2016 19:15
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува доклада на доц. д-р Дилян Николчев „Престъпленията на комунистическия режим срещу православната църква” – примери в документи, представен на конференцията „Тоталитаризмът в България 1944-1989: Преосмисляне чрез знание“, проведена в гр. Враца на 20-21 ноември 2016 г. и организирана от община Враца и фондация „Истина и памет” пред ученици и студенти от града. Доц. Николчев е преподавател по Църковно право и Устройство и управление на БПЦ в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той е автор на книгата „Екзарх Стефан под „грижите” на Държавна сигурност” (2015). Вътрешните подзаглавия в публикацията са на сайта.

 

Размишлявах върху това как максимално да доближа темата за „Престъпленията на комунистическия режим срещу Православната църква“ до неопетненото знание–съзнание на младите хора, които физически не са били свидетели на този трагичен период от историята на страната ни (в голяма степен късметлии), както и как да убедя този кръг от слушатели, още с първите си изречения, че днес не е възможно те да очакват справедлив, богат и перспективен свят в личен и обществен план, ако не познават одиозните „отломки“ от миналото на техните бащи и на бащите на техните бащи. Тези мои предварителни размишления определиха и кръга от примери и въпроси към така поставения проблем.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 11
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов