|
МВР
Някои по-важни „достижения” на ДС: Разработваме легалните политически партии със 130 агенти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 22 Септември 2018 11:11
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува онлайн кратък отчет на отделение „А” (вътрешното политическото разузнаване) на Държавна сигурност в периода 9 септември 1945 – 9 септември 1946 г., който дава представа за действията на репресивния орган на БКП още преди да бъде унищожена политическата съпротива и установяването на тоталитарна диктатура.

В отчета на отделение „А” на ДС (далечен предшественик на Шесто управление на ДС от 1967 г. по отношение на преследването на политическите и идеологическите противници на компартията) е посочено, че едно от „достиженията” на тази специфична структура на Държавна сигурност е „парализиране на надигането на реакцията след отлагане на изборите на 25 август 1945 г. чрез провеждане на редица арести лица, агенти на тази реакция”.

Друг „успех”, който ДС изтъква е „унищожение на създадената изкуствено сред реакционерите и опозиционните среди илюзия, че властта е слаба и негодна да се справи с настъплението на реакцията”.

 ДС своевременно е разкрила замислите на „враговете на ОФ” и се и отчита разбиването на легионерите.

продължава>
 
Когато учениците бягаха от комунизма, а режимът ги пращаше в ТВО ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Септември 2018 14:40
Share

alt
В края на 40-те години и началото на 50-те години, един от най-мрачните периоди от тоталитарния комунистически режим, е било практика ученици, уличени във „вражеска” дейност срещу диктатурата, да бъдат изпращани в трудови лагери.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com. Той представлява строго секретна справка относно: Вражески прояви сред учениците и студенти през 1949-1950 г.

В него са изброени разкрити огромен брой нелегални организации на ученици в различни градове в страната, сред които Варна, Хасково, Стара Загора, Видинско, Пловдивско, Шумен и др.

Посочено е, че част от участниците в нелегалната организация във Варна са изпратени в трудово-възпитателно общежитие, което означава лагер.

Учениците в някои от нелегалните групи са целели да напуснат България.

Не по-малко активна дейност учениците са имали и по разпространяването на нелегални позиви или послания срещу властта.

продължава>
 
ДС пресявала политически „неблагонадеждните” младежи за служба на границата ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 15 Септември 2018 11:36
Share

alt
Държавна сигурност е следяла и докладвала на най-високо ниво за младежи, които според нея са политически „неблагонадеждни” да отбиват военната си служба на границата, тъй като са могли да „изменят” на Родината, но въпреки това са били насочени в Гранични войски.

Това разкрива документ от архива на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретно писмо до министъра на вътрешните работи относно: Нереагиране от страна на командването на Гранични войски по сигнали, дадени му от отдел 9-ти на ДС (специален отдел за следене на вражески прояви в армията, б.а.).

От него става ясно, че при обследване на личния състав на учебно-граничния батальон в Любимец, комисия с представител на специалния отдел на ДС, е установил, че 41 граничари не са подходящи за носене на граничната служба.

продължава>
 
ДС за Доган през септември 1989: Ще работи срещу България от Турция или западна страна ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 14 Септември 2018 16:32
Share

alt
През септември 1989 г., два месеца преди 10 ноември и разпада на тоталитарната комунистическа система в България, бъдещият лидер на ДПС, днес почетен председател на партията и настоящ бизнесмен Ахмед Доган е правил провокативни изявления в Пазарджишкия затвор, където е изтърпявал присъда, че ще работи против България след като бъде освободен.

Това се посочва в документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно информационно съобщение на отдел „Затвори” – сектор „Оперативен” ДС от 6 септември 1989 г. до началника на Централно информационно-организационно управление (ЦИОУ) – МВР.  

В него е отразена оперативната обстановка в затворите преди 9 септември 1989 г., когато тоталитарната БКП се готви да чества 45-годишнината от Деветосептемврийския преврат.

продължава>
 
След 9-ти септември: Властта е в ръцете на изпитани другари, готови да понесат отговорност за революционните методи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Септември 2018 19:29
Share

alt
„Навсякъде околийската власт е завзета здраво от ОФ и се намира в ръцете на изпитани другари, които действат енергично и с готовност за понасяне на отговорност при революционните методи за решаването на някои проблеми”.

Това пише областният директор на Софийска област от Отечествения фронт Г. Апостолов до министъра на вътрешните работи в доклад за състоянието на Софийска област от 10 до 15 септември 1944 г., който desebg.com публикува онлайн.

В него се описва ситуацията в Софийска област в първите няколко след Деветосептемврийския преврат.

Разбира се, че навсякъде властта е взета от ОФ, а при назначенията на кадри се спазвало „революционното начало” хората да се посочва отдолу.

Изброени са и някои „инциденти”. Така например в Дупница полицейският участък е оказал съпротива, в резултат на което са убити един партизанин и седем полицаи.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 72
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов