|
МВР
Говориш срещу компартията или СССР – значи си враг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Октомври 2018 08:00
Share

alt
През първата половина на 70-те години на ХХ век Шесто управление на Държавна сигурност за борба срещу идеологическата диверсия е спуснало точни профили за „насоките и проявите на вражеска дейност” сред интелигенцията, за които е  изискало подробна информация от всички Окръжни управления на МВР-ДС в страната.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно окръжно до началниците на всички Окръжни управления на МВР-ДС без Софийско градско управление.

 Документът е от 1973 г. и е подписан от началника на Шесто управление на ДС ген. Петър Стоянов.

продължава>
 
Как ДС легендира външното наблюдение като... държавен институт ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Октомври 2018 21:05
Share

alt
В началото на 60-те години на миналия век МВР-ДС е поискало самостоятелния отдел за външно наблюдение на Държавна сигурност да бъде прикрито (легендирано) като Държавен проучвателен институт, зад чието название да не се подозира, че се крие важна структура от репресивния апарат на БКП.

Това разкрива строго секретен доклад на министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков до Политбюро на ЦК на БКП от 1962 г. относно: Легендиране службите на външното наблюдение на ДС и предоставянето им на квартири за изпълнение на специални задачи.

В документа, който desebg.com публикува онлайн, се посочва, че характера на работата на външното наблюдение изисква неговите поделения да бъдат устроени на строго конспиративни начала.

продължава>
 
ДС останала без агенти сред турското малцинство след „Голямата екскурзия” през 1989 ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Октомври 2018 07:54
Share

alt
Държавна сигурност е останали без работеща агентура сред турското малцинство след принудителното изселване на близо 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г.

Това показва документ на МВР-ДС  от септември 1989 г., който desebg.com публикува онлайн.  

Той представлява секретна справка относно: Някои особености на оперативната обстановка в страната към 26 септември 1989 г. Тя е подписана от началника на Инспектора на МВР-ДС ген. Никола Черкезов.

В документа се подчертава, че „голям брой от агентите заминаха за Турция. Около 80% от агентурата има нагласа също да заминава и не се ангажира с конкретна работа”.

Сайтът desebg.com припомня, че през май 1989 г. в НРБ комунистическият режим е изненадан от масови мирни протести в страната от представители на турското малцинство, които настояват да им бъдат върнати родните имена, сменени принудително при т. нар. възродителен процес, извършен от върхушката на БКП през 1985 г.

продължава>
 
Държавна сигурност: Разтурихме БЗНС „Никола Петков” успешно по план ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 26 Септември 2018 11:55
Share

alt

След ареста на опозиционния лидер Никола Петков и над 20 депутати от БЗНС в парламента през лятото на 1947 г.  Държавна сигурност и продължила репресиите срещу политическата опозиция на БКП, като е изпълнила предварително замислен план за разтурянето на най-голямата партия от обединената политическа опозиция в лицето на Българския земеделски народен съюз.

За това свидетелства документ от архива на БКП, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад за проведената от органите на Държавна сигурност акция във връзка с разтурянето на БЗНС (о) и изземването на архивите му.

Докладът е адресиран до директора на Държавна сигурност, а е изготвен от началника на отдел Първи на ДС по това време Георги Ганев на 28 август 2018 г.

продължава>
 
Някои по-важни „достижения” на ДС: Разработваме легалните политически партии със 130 агенти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 22 Септември 2018 11:11
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува онлайн кратък отчет на отделение „А” (вътрешното политическото разузнаване) на Държавна сигурност в периода 9 септември 1945 – 9 септември 1946 г., който дава представа за действията на репресивния орган на БКП още преди да бъде унищожена политическата съпротива и установяването на тоталитарна диктатура.

В отчета на отделение „А” на ДС (далечен предшественик на Шесто управление на ДС от 1967 г. по отношение на преследването на политическите и идеологическите противници на компартията) е посочено, че едно от „достиженията” на тази специфична структура на Държавна сигурност е „парализиране на надигането на реакцията след отлагане на изборите на 25 август 1945 г. чрез провеждане на редица арести лица, агенти на тази реакция”.

Друг „успех”, който ДС изтъква е „унищожение на създадената изкуствено сред реакционерите и опозиционните среди илюзия, че властта е слаба и негодна да се справи с настъплението на реакцията”.

 ДС своевременно е разкрила замислите на „враговете на ОФ” и се и отчита разбиването на легионерите.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 73
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов