|
МВР
Когато БКП и ДС разрешаваха кой и как да пътува в чужбина ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Юли 2018 22:16
Share

alt
До края на комунистическия тоталитарен режим през 1989 г. правото на българските граждани да пътуват свободно в чужбина е отнето и с него са се разпореждали различни нива в БКП, както и репресивният ѝ апарат – Държавна сигурност.

Това става ясно от доклад на министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков относно: Изменение начина за разрешаване на задграничните пътувания на българските граждани.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, е от 1962 г. и е адресиран до Политбюро на ЦК на БКП.

В него е описан механизмът, по който този въпрос е уреден след 1944 г. През 1961 г. е приет нов ред и контрол на разрешенията за пътуванията зад граница, като различните ведомства са задължени да се допитват за мнение до МВР-ДС.

продължава>
 
ДС: Важно е да имаме агент в Светия Синод, ще знаем всичко ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Юли 2018 19:07
Share

alt
„От голяма важност за Държавна сигурност е ние да имаме агент от средите на владиците, които са ръководни фактори на духовенството. С агент от самите техни среди ще знаем всичко по линия на духовенството”.

Това е записано в рапорт до началника на отделение „А” (вътрешно политическо разузнаване) на Държавна сигурност през 1947 г.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, е подготвен от разузнавач №855, на когото е възложена задачата да вербува за агент член на тогавашното ръководство на Българската православна църква.

Рапортът е доказателство, че още в първите години на комунистическият режим ДС се е стремяла да постави под контрол Светия Синод като вербува негови членове – митрополитите.

Поражението, което БКП и ДС са нанесли на църквата, стана собено видно след края на тоталитарната диктатура.

През 2012 г. се оказа, че 11 от 14-те членове на Светия Синод са били агенти на тоталитарните комунистически служби, някои от които и към момента са митрополити, а както е известно и настоящия патриарх Неофит се оказа с досие.

продължава>
 
Да арестуваме тези врагове на социализма и СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 16 Юли 2018 22:27
Share

alt
Редица лица от изпълнителната власт, както и от комунистическата номенклатура са арестувани и разследвани от Държавна сигурност след задължаването на бившия вицепремиер Трайчо Костов през 1949 г. като „врагове на социализма и СССР”.

Това разкрива документ на МВР-ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява предложение от министъра на вътрешните работи  Руси Христозов за ареста на лица, които определени като съучастници във „вражеската дейност” на Трай Костов, който по това време вече е арестуван и разследван от ДС.

продължава>
 
Слабата работа и пропуски на Държавна сигурност по туризма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 14 Юли 2018 20:37
Share

alt
Държавна сигурност е допускала редица пропуски в работата си по контрола на туристите през летния сезон по Черноморието през 60-те и 70-те години на ХХ век, въпреки стремежа си за тотален контрол на българските и чуждестранните летовници

Това разкриват документи на самата Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка от началника на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) ген. Георги Аначков относно: Проведени срещи с ръководствата на окръжните управления на МВР във Варна, Бургас и Толбухин (Добрич, б.а.) във връзка с разглеждането на състоянието на контраразузнавателната работа по канала на туризма.

продължава>
 
ДС: Населението държи на частната собственост, не вярва на ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Юли 2018 22:48
Share

alt
Болшинството от населението държи на частната собственост и на ТКЗС-та гледат с недоверие. Това е констатирала Държавна сигурност в Горна Джумая (Благоевград от 1950 г.) в лично строго поверителен доклад по линия на селячеството в Горно Джумайски сектор ДС от ноември 1949 г.

От документа става ясно, че въпросът за ТКЗС заема важно място в разговорите на населението заема въпросът за ТКЗС и той се коментира от всички.

Новите трудово-кооператиивни земеделски стопанства, създавани тогава с насилствената колективизация, обаче не са се ползвали с доверието на хората в Пиринския край.

 Те са давали примери с ТКЗС-та, „където в началото работата не вървеше”, се посочва в доклада на ДС.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 67
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов