|
МВР
Мирчо Спасов: Лагерът респектира повече отколкото съдебната процедура ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 17 Март 2019 21:00
Share

alt

Дългогодишният зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов е изразил лично становище, че трудовите лагери (трудово-възпитателни общежития) са по-силно респектираща мярка отколкото съдебната и затворническа процедура.

Спасов, който по времето на комунистическия режим е известен като един от близките лица от системата на МВР-ДС на Тодор Живков, не се е притеснявал да изрази открито това мнение през втората половина на 50-те години.

Това е направил в собственоръчно написано мнение от 1952 г., което desebg.com публикува онлайн.

Мирчо Спасов опонира на директора на народната милиция за ефективността на ТВО пред съденето и изпращането в затвора.

продължава>
 
Уволнени за „груби извращения” в следствието на ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Март 2019 08:47
Share

alt
По време на комунистическия режим никога не е дава гласност на уволнени служители от ДС за извършване на незаконни действия. А такива е имало – показват го архивите на самата Държавна сигурност.

Едни от най-големите безобразия са извършвани от следствието на ДС, което още от самото начало след 9 септември 1944 г. ползва опита на съветските съветници.

Сайтът desebg.com публикува един такъв документ, който се отнася до уволнени от системата на МВР-ДС следователи.

Той представлява докладна записка относно: Провиненията другарите Пенчо Стоилов, Васил Джананов и Никола Дворянов при водене на следствието в Държавна сигурност. Той е от 1952 г. и е на специална комисия.

продължава>
 
От архивите на ДС: Точни данни за имотите на Главното мюфтийство ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 13 Март 2019 20:14
Share

alt
Архивите на Държавна сигурност са ценни не само с документирането на репресиите по време на комунистическия режим, но и с това, че в тях често могат да бъдат открити и важни архиви на други институции, които тя е наблюдавала.

Такъв документ е един доклад на главния мюфтия и справка към него от 1975 г., в които са описани и имотите на мюфтийството, чиито милионни дългове са актуални тема днес.

По време на тоталитарното управление на БКП мюфтийството е било на държавна издръжка, сочи докладът „Организационно устройство и структура на Главното мюфтийство – София и мюфтийствата в НРБ”, който desebg.com публикува онлайн.

Документът съдържа описание и стойност на всички имоти на мюфтийството към средата на 70-те години на ХХ век.

продължава>
 
На основание на опита на съветските другари от КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Март 2019 21:31
Share

alt
Дори и в своите вътрешни реорганизации МВР-ДС е било изцяло зависимо от съветската система, изградена в КГБ и се е равнявало по нея.

За това свидетелстват множество архивни документи, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад до Политбюро на ЦК на БКП от министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков относно: Извършването на структури промени и намаляване щата на някои органи на МВР в центъра и по места от август 1962 г.

Още в началото на доклада току що назначения тогава нов министър на вътрешните работи ген. Диков се позовава на „опита на съветските другари от КГБ” за предлаганите структурни промени в репресивния апарат на БКП.

Те са мотивирани със засилване на контраразузнавателната работа на Второ управление на ДС (от 1969 г. – Второ главно управление на ДС, б.а.) срещу капиталистическите страни.

продължава>
 
Инквизиция и гол кючек в следствието на ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Март 2019 22:46
Share

alt

Следствието на Държавна сигурност си е служило със средновековни методи, близки до Инквизицията, за изтръгване на признания от противници на комунистическия тоталитарен режим, включително и прилагани на членове на БКП. В същото време някои следователи от ДС са прилагали и способи, с които са унижавали арестуваните с цел да ги пречупят.

Това разкриват документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява писмо до зам.-директора на ДС от главния инспектор през 1950 г., в което са изброени редица случаи на инквизиране на задържаните.

Те са високопоставени членове на комунистическата партия, някои от които като Петко Кунин – министри. По това време в страната се вихри акцията срещу „врага с партиен билет” и мнозина комунисти попадат под ударите на собствената си партия.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 83
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов