|
МВР
Как Солженицин вдъхна смелост на част от българската интелигенцията да се противопостави на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Май 2019 14:48
Share

alt
Как Солженицин вдъхна смелост на част от българската интелигенцията да се противопостави на БКП

Изгонването на писателя Александър Солженицин от СССР през 1974 г. и появата на неговия епохален труд „Архипелаг Гулаг” дават смелост на част от българската интелигенция да се опълчи на комунистическия режим у нас.

Това разкриват документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация, озаглавена „Интелигенция – оперативната обстановка по линията за 1974” на Централно информационно-аналитично управление на МВР от същата година.

продължава>
 
ДС признава за слаба агентура в гранични войски ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Май 2019 20:57
Share

alt
В началото на тоталитарния комунистически режим Държавна сигурност не е имала необходимата агентура за обезпечаването на Гранични и Вътрешни войски.

Това разкрива документ от архивна на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи Руси Христозов от 1950 г. относно: Състоянието на агентурната работа на 9 отдел на Дирекция Държавна сигурност (ДДС) по линия на гранични и вътрешни войски и мероприятия за отстраняване на недостатъците.

В документа е констатирано, че в 20 от 67 обекта 8000 военнослужещи няма агентура.

продължава>
 
КГБ дава насоки на сателитните служби за борба с „подривната дейност” на Ватикана ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 05 Май 2019 19:43
Share

alt
В близката история на България има период, в който не само е било немислимо главата на римокатолическата църква да посети България, но Ватиканът е смятан за основен идеологически враг на страните от съветския лагер.

В деня на официалното посещение на папа Франциск в България (5 май 2019 г.) сайтът desebg.com припомня как комунистическият режим в НРБ се е отнасял към Ватикана, изпълнявайки указания, спускани от Кремъл чрез КГБ.

В архивите на ДС са запазени куп свидетелства за тази политика, а desebg.com публикува онлайн един от тях – секретен проект на Основни насоки за организиране на контраразузнавателната дейност на органите на държавна сигурност на социалистическите страни за борба с подривната дейност на Ватикана.

 Той е от 1984 г. и засяга времето, в което на престола във Ватикана е папа Йоан Павел Втори (полският римокатолически духовник Карол Войтила).

продължава>
 
Как комунистическият режим е измъчвал католиците ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Май 2019 19:04
Share

alt
Комунистическият режим и неговата Държавна сигурност са били изключително жестоки при разправата с католическите свещеници в началото на 50-те години.

За това говорят архивни документи на ДС, някои от които desebg.com публикува онлайн.

Те представляват строго секретни предложения от следствието на ДС до зам.-министъра на вътрешните работи Георги Кумбелиев за неколкократното поставяне в карцер на отец д-р Дамян Дюлов.

Той е първият арестуван католически представител през 1950 г., с което тоталитарното управление на БКП начело с Вълко Червенков поставя началото на разправата с католическата църква в НРБ.

продължава>
 
Държавна сигурност била по-добра в подслушването от ЩАЗИ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Май 2019 19:21
Share

alt
Държавна сигурност се е поласкала, когато офицери от ЩАЗИ останали изненадани от възможностите на репресивния апарат на БКП да осъществява микрофонно подслушване и особено, когато е прилагано с камуфлажи.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка относно: Посещението в нашата страна на група ръководни работници на външното наблюдение на ГДР.

Документът е от 1975 г. и е подписан от началника на самостоятелния Втори отдел „Външно наблюдение” в ДС и е адресиран до един от един от зам.-министрите на МВР-ДС.

От докладната става ясно гостите от ЩАЗИ са запознати с оперативния център и неговото оборудване, свързан с външното наблюдение и извършващ техническите операции по подслушване.

В центъра на външното наблюдение се оказват чуждестранните дипломати, централните хотели, чужденците и временно пребиваващите.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 87
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов