|
МВР
Школата на ДС поздравява КГБ: Скъпи братя, работата ви е благородна ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 25 Юни 2018 14:42
Share

alt
Ръководството на Висшата специална школа на МВР-ДС „Г. Димитров” в Симеоново заедно с ръководството на партийния комитет и комсомолската организация в нея са благоговеели пред съветския КГБ, като се са обръщали към неговите представители в НРБ и служители с думите „скъпи братя”.

Работата на репресивния апарат на СССР пък е определяна като „благородна”, защото е „разгромявала агентурата на „империалистическите разузнавания” и е защитавала „достиженията на комунизма”.

Това разкрива архивен документ на школата на ДС от 1968 г., който desebg.com публикува онлайн.

продължава>
 
Как Държавна сигурност „работи” с обществеността по Черноморието ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 24 Юни 2018 11:22
Share

alt
През 60-те години на миналия век Комитетът за Държавна сигурност е провеждал пропагандни лекции с обслужващия персонал на редица курортни комплекси като Слънчев бряг, къмпингите „Каваците” и „Аркутино”, както и Младежкия международен лагер, съществуващ по това време край Приморско за „подривната дейност” на Запада срещу НРБ.

Същата практика е приложена и с операторите на „Балкантурист” в гр. Бургас, както и с таксиметровите шофьори, служителите по бензиностанциите и сервизите, продавачите в магазините за сувенири и др.

Това разкрива архивен документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Работата с обществеността по линия на отделение Първо при Окръжно управление на МВР – Бургас през 1965 г.

продължава>
 
ДС: Да засилим антирелигиозната пропаганда и работата против духовенството ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Юни 2018 22:08
Share

alt
През 1958 г. Държавна сигурност е активизирала агентурно оперативната работа срещу духовенството в България в изпълнение на поставената от ЦК на БКП задача за активизиране на антирелигиозната пропаганда.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна информация по изпълнение на решението на ЦК на БКП от 8 януари 1958 г. по усилване на антирелигиозната пропаганда и задачите, изпълнени от отделение Трето при Първи отдел на Трето управление на ДС.

Трето управление на ДС е създадено в началото на 50-те години на ХХ век за борба с контрареволюцията и е предшественик на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, формирано през 1967 г.

продължава>
 
Държавна сигурност се „грижи” за интелигенцията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Юни 2018 21:10
Share

alt
Още преди през 1967 г. Секретариатът на ЦК на БКП да се разпореди да се създаде ново управление (Шесто) в Държавна сигурност за преследване на активната част от обществото по линия на влиянието на западната идеология и култура в ДС е съществувала структура, която е следяла художествено-творческата и научно-техническа интелигенция.

Нова разкриват архивите на репресивния апарат на БКП, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка за агентурно-оперативната работа от първо отделение на втори отдел на Трето управление на ДС (за борба с контрареволюцията) за първото тримесечие на 1961 г.  

продължава>
 
Да те наблюдава ДС след престой в лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Юни 2018 10:06
Share

alt
Дори и да са преминали през ада на „Белене” комунистическият режим не се е предоверявал, че престоят там е променил възгледите на излезлите от концлагера лагеристи и Държавна сигурност е наблюдавала освободените противници на БКП.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той се отнася до известния социалдемократ д-р Атанас Москов, който е неколкократно арестуван от ДС и разследван, вкаран е в лагера „Богданов дол”, а през първата половина на 50-те години на миналия век е въдворен и в лагера „Белене”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 64
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов