|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Доц. Лъчезар Стоянов: Битката за знанието за миналото е битка за европейското бъдеще на децата ни ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Сряда, 22 Май 2019 18:11
Share

alt

 

В края на миналата седмица проруската партия „Възраждане” разпространи информация след среща на нейния лидер Костадин Костадинов с министъра на образованието и просветата Красимир Вълчев, че партията е постигнала „пълна победа”, тъй като „ спря обучителните семинари, които подменяха историята ни”. Става въпрос за обучителен курс, провеждан от Министерството на образованието и науката (МОН) на педагогически кадри по нова учебна програма по история и цивилизации за Х клас, която беше приета в началото на 2018 г. и по която ще се преподава от тази есен. От „Възраждане” обявиха, че от обучителния курс са изгонени „скандални обучители Рая Заимова и Лъчезар Стоянов”. От МОН официално опровергаха тези фалшиви новини. Сайтът desebg.com се свърза с един от атакуваните историци доц. Лъчезар Стоянов (НБУ), който бе любезен да даде интервю на журналиста Христо Христов.

продължава>
 
МОН опроверга проруската „Възраждане” за обучението по новите учебни програми ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Май 2019 14:52
Share

alt
Министерството на образованието и науката (МОН) опроверга фалшивите новини, разпространени от председателя на създадената през 2014 г. партия „Възраждане” Костадин Костадинов по отношение на новите учебни програми за средните класове и преквалификация на педагогическите кадри, които министерството извърши през тази зима и пролет.

В четвъртък (16 май 2019 г.) на сайта на партията, придобила популярност с проруските си позиции, бе обявено, че „Възраждане” е постигнала „пълна победа”, тъй като „ спря обучителните семинари, които подменяха историята ни”.

От публикувана информация на партийния сайт информация става ясно, че лидерът на извънпарламентарната партия е имал среща на 15 май с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Костадин Костадинов твърди, че „обучителният курс се спира”, а министърът заявил, че участвалите в него „скандални обучители Рая Заимова и Лъчезар Стоянов” ще бъдат „изгонени от обучителния курс” и че „имало и друг сигнал”, след като „Възраждане” било алармирано от български учители.

Двамата представители на академичната общност са обвинени от „Възраждане”, че са „заплашвали българските учители със съд ако говорят на децата за турско робство и ако не им обясняват как РУсия е най-големият враг на България”.

продължава>
 
БСП през 1990: Скъсваме и се разграничаваме от масовите репресии и насилието, извършени от олигархията на БКП ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Февруари 2018 14:09
Share

alt
Истеричната реакция на БСП срещу приемането на новата учебна програма по история за 10 клас от Министерството на образованието и науката, в която за първи път по адекватен начин ще се изучава тоталитарния комунистически период, показа не само колко ретроградна е социалистическата партия, но и че е забравила как самата се е разграничила от престъпленията на своя предшественик БКП по време на периода 1944-1989 г. Пише го в първия брой на техния партиен вестник "Дума" през 1990 г.


Късата памет на Корнелия Нинова, Жаблянов и останалите „другари”

Председателят на БСП Корнелия Нинова, побърза да се снима пред паметника на Тодор Живков в Правец, но тя и лица като зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов (БСП), който крещя по време на едноминутното мълчание в пленарна зала за жертвите на комунизма на 1 февруари 2018 г. и арогантният депутат социалист Таско Ерменков, са забравили, че собствената партията се е разграничила и отрекла от престъпленията на БКП.

продължава>
 
Как историк, бивш член на БКП и БСП, описва репресиите на комунистическия режим в учебниците ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Сряда, 31 Януари 2018 12:50
Share

alt
Искра Баева, професор по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, вчера бе поканена в БНТ1 да изрази позиция по новата учебна програма по предмета „История и цивилизации” за Х клас, приета от Министерството на образованието и науката, в която за първи път по адекватен начин ще бъде изучаван тоталитарния комунистически режим.

Баева през цялото време твърдеше, че всичко новоприето го имало и в предходните програми и се изучавало още от 1996 г.

 Искра Баева е бивш член и на БКП, и на БСП, и дори член на Изпълнителното бюро на социалистическата партия по време на  катастрофалното ѝ управление 1995-1997 г. с кабината Виденов, довел страната до срив на банковата система, хиперинфлация, хлебна и икономическа криза.

продължава>
 
БСП си изтърва нервите, напусна парламента, чувайки истината за комунистическия режим ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Сряда, 31 Януари 2018 11:32
Share

alt

Голяма част от депутатите на БСП напуснаха днес пленарната зала на Народното събрание, след като от ГЕРБ отправиха специална декларация в подкрепа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за проведената реформа и вкарването на адекватно изучаване на тоталитарния комунистически режим в новата учебна програма по история за Х клас.


Как наследниците на БКП, провела чистки на учителите, искат „деполитицазия” днес

„БСП иска оставката на министъра, заради идеологизация на образованието! Та как е възможно именно тези, които сталинизираха българското образование през 40-те и 50-те години на 20-и век, сега да се прокламират като борци за деполитизация?! Тези, които след 1944 година проведоха масови чистки на директори и учители, и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди Девети?!”, се посочва в декларацията на ГЕРБ.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 14
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов