|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетоха паметта на земеделския лидер Г. М. Димитров ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 02 Декември 2017 16:32
Share

alt
„Днес почитаме паметта на един велик човек, велик българин и велик демократ – Георги Михов Димитров. Той е земеделски лидер, демократ  и истински български патриот. Няма съмнение, че Г. М. Димитров би спечелил първите следвоенни избори през 1945 г., ако те бяха проведени честно.  Няма съмнение, че именно той щеше да бъде лидерът на свободна България и че България би се присъединила към Плана „Маршал“ и би поела по пътя на европейската и трансатлантическата интеграция десетилетия по-рано”.

Това заяви посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин на панихида, отслужена в сряда (29 ноември 2017 г.) в столичния храм „Св. Седмочисленици”, по повод 45 години от кончината на д-р Г. М. Димитров, съобщиха от пресцентъра на партия „Обединени земеделци”.

продължава>
 
Филм: Зейнеп Зафер. Насилствената смяна на имената на мюсюлманите ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 04 Ноември 2017 14:28
Share

alt
На 5 ноември 2017 г., неделя, от 13 ч. БНТ1 ще излъчи последния, шести филм от втория сезон документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма – „Зейнеп Зафер. Насилствената смяна на имената на мюсюлманите”.

Зейнеп Зафер е родена през 1958 г. в село Корница, Гоцеделчевско. На 15 години, през 1973 г.,  тя става очевидец на въоръжената акцията на комунистическия режим за насилствена смяна на имената на помаците в Източните Родопи.

След като в родното ѝ село жителите му отказват да направят това, тоталитарното управление на БКП атакува Корница и с оръжие и заплахи извършва преименуването.

продължава>
 
Отиде си лагеристът, нарисувал концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Юни 2017 14:52
Share

alt

Земеделецът и бивш лагерист Крум Хорозов е починал днес (17 юни 2017 г.), съобщи сайтът на БЗНС (bzns.bg).  Той е напуснал този свят на 92 години след боледуване. Последната му публична изява бе по време на годишното поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим в „Белене” през май 2016 г.

Крум Хорозов е роден е през 1925 г. в с. Летница, Ловешко. След отбиването на военната си служба през 1946 г. не получава разрешение да следва в университета като привърженик на БЗНС „Никола Петков”.

 След тригодишни усилия успява да се запише за студент по „Земемерно инженерство”. По това време баща му е обявен за „кулак” и „народен враг”, който отказва да влезе в трудово-кооперативното земеделско стопанство (ТКЗС). За да принудят селяните да се присъединят към местното ТКЗС, през 1951 г. е организиран показен процес срещу 11 земеделски активисти, между които е и Крум Хорозов.

продължава>
 
Каузите и делото на земеделския лидер Г. М. Димитров бяха припомнени в дискусия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 18 Декември 2017 18:30
Share

alt
Каузите, отстоявани от големият земеделски лидер Г. М. Димитров, както и неговото дело, бяха припомнени по време на дискусия, организирана от партия „Обединени земеделци” в Централния военен клуб (13 декември 2017 г.).

Повод за инициативата е 45-годишнината от смъртта на политика, предшествана в предходните дни от отслужване на панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника му в градинската пред църквата „Свети Седмочисленици” в столицата.

„45 години след  кончина на д-р Г. М. Димитров  България е член на  НАТО и на Европейския съюз, получила e признанието и доверието да го председателства след по-малко от две седмици. За това мечтаеха, живяха, страдаха, загинаха, изпитаха ужасите на инквизициите в ДС, лагерите, затворите и несгодите на политическото изгнание много достойни български политици”, заяви историкът Стоян Райчевски, един от основните участници в дискусия.

продължава>
 
Предизвикателството да живееш в истина на Хавел днес ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Вторник, 28 Ноември 2017 21:21
Share

alt
„Властта на безвластните”, едно от най-значимите исторически есета на чешкия писател и дисидент по времето на комунизма Вацлав Хавел (след разпада на тоталитарния режим през 1989 г. и президент на Чехословакия, впоследствие на Чехия), беше представено в понеделник (27 ноември 2017 г.) в столицата.

Изданието на творбата е с нов превод от Мартин Младенов, завършил в Прага, а идеята за издаването на книгата е на Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум.

Тя е осъществена чрез издателство „Black Flamingo” с подкрепата на Юлия Берберян, Карел Новак и Иван Велков.

Хавел пише есето, замислено първоначално като политически манифест, през 1978 г. в разгара на  активната си дисидентска дейност като един от говорителите на Харта 77 – независима гражданска инициатива, родила се в Чехословакия за защита на човешките права.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 82
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов