|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов: Няма давност за престъпленията на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Татяна Атанасова, в. "Народно Земеделско знаме ХХI век"   
Събота, 20 Февруари 2016 13:17
Share

 alt

Сайтът desebg.com препечатва интервюто на Татяна Атанасова с разследващия журналист Христо Христов, публикувано в последния брой на в. „Народно Земеделско знаме ХХI век”, (бр.2 (817) 20 февруари – 19 март 2016 г.

Христо Христов е изследовател с 26-годишен професионален опит, основател на сайтовете desebg.com (2011), agentibg.com (2014) и  pametbg.com (2015), посветени на преодоляването на зависимостите от комунистическото минало в България. Автор е на 8 документални книги, разследващи различни престъпления на комунистическия режим и на 9 документални филми. Носител е на редица награди за разследваща журналистика. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г.

В интервюто той отговаря на въпроси, свързани с досиетата на ДС, неизвършената декомунизация в България и за новия си проект сайта „ПАМЕТ 1944-1989”, посветен на жертвите на комунизма.

продължава>
 
Отиде си отец Димитър Амбарев ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 03 Юли 2014 20:35
Share

alt
След кратко боледуване в сряда (2 юли 2014 г.) в София почина известният клирик Димитър Амбарев, един от последните истински антикомунисти и страдалци с активна дейност против режима преди 10 ноември 1989 г.

Той е роден в Пловдив, учи в Семинарията в Черепиш, а после завършва Духовната академия в София. Избира пътя на духовничеството, след като още в младежките си години е подложен на тормоз заради баща си, който е преследван от комунистическия режим след 9 септември 1944 г. и е политически затворник и лагерист.

Димитър Амбарев  е ръкоположен за свещеник през 1972 г. и служи в Преображенския манастир. През 1975 г. прави непредпазливо изказване, което е засечено от комунистическата власт и е арестуван по обвинение, че иска да взриви паметника на Альоша в Пловдив. Осъден е на 5 години затвор, които излежава. Едва през 1984 г. получава съдебна реабилитация.

продължава>
 
Видео: За комунистическите лагери 28 години по-късно ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 24 Януари 2018 15:44
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува предаването „История.BG” на БНТ (22 януари 2018 г.), посветено на лагерите по време на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия. В него участваха проф. Евелина Келбечева – историк от Американския университет в България, Даниела Горчева – общественик, Атанас Киряков – режисьор и Христо Христов – разследващ журналист.

Повод за тази подминавана тема в обществото бе премиерата на книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” 1949-1987” същата вечер.

 Рейтингът на конкретното предаване е отбелязало ръст с цели 50% от обичайния рейтинг, научи desebg.com от БНТ, което само по себе си говори за огромния зрителски интерес към едно от най-големите престъпления на комунистическия режим. Вижте видеото по-долу.

продължава>
 
Предизвикателството да живееш в истина на Хавел днес ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Вторник, 28 Ноември 2017 21:21
Share

alt
„Властта на безвластните”, едно от най-значимите исторически есета на чешкия писател и дисидент по времето на комунизма Вацлав Хавел (след разпада на тоталитарния режим през 1989 г. и президент на Чехословакия, впоследствие на Чехия), беше представено в понеделник (27 ноември 2017 г.) в столицата.

Изданието на творбата е с нов превод от Мартин Младенов, завършил в Прага, а идеята за издаването на книгата е на Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум.

Тя е осъществена чрез издателство „Black Flamingo” с подкрепата на Юлия Берберян, Карел Новак и Иван Велков.

Хавел пише есето, замислено първоначално като политически манифест, през 1978 г. в разгара на  активната си дисидентска дейност като един от говорителите на Харта 77 – независима гражданска инициатива, родила се в Чехословакия за защита на човешките права.

продължава>
 
Поклон в памет на убитите младежи – горяни в Габарево ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Октомври 2017 18:00
Share

alt
С панихида в църковния храм „Свети Св. Вмч. Георги Победоносец” в село Габарево, община Павел баня, Старозагорска област, в неделя (1 октомври 2017 г.) беше почетена паметта на убитите в района младежи – горяни, повечето от които са членове на създадената през пролетта на 1951 г. нелегална Организация на съпротивителното движение в България „Горяни”.

На 1 октомври през последните няколко години в Габарево редовно се отбелязва годишнината от ликвидирането на тази горянска група, определяна от Държавна сигурност като една от най-опасните в страната.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 87
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов