|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Дъщерята на командира на горянската Втора сливенска чета Георги Стоянов (Търпанов): Баща ми умря за Родината ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Декември 2016 12:56
Share

 

alt
Сайтът desebg.com публикува интервю с Димитрина Мечева, дъщеря на убития от режима на БКП командир на горянската чета, известна като Втора сливенска чета Георги Маринов Стоянов (Търпанов), действала в Сливенския балкан и внучката му Радостина Георгиева. Георги Търпанов е един от 30-те представители на горянското движение, които президентът Росен Плевнелиев отличи на 21 декември 2016 г. посмъртно с орден „За гражданска заслуга” заслугите им за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и за защитата на човешките права и свободи, и за съпротивата им срещу тоталитарния режим.
Димитрина Мечева и Радостина Георгиева присъстваха на церемонията в Гербовата зала на президентската институция и бяха любезни да отговорят на въпросите на журналиста Христо Христов.

продължава>
 
Руските власти слагат кръст на Музея за престъпленията в ГУЛАГ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 05 Март 2015 20:13
Share

alt
"Перм-36" – единственият по рода си музей в Русия, разказващ история на политическите репресии в Съветския съюз отива в историята. Тази новина беше пропусната от руските информационни агенции, но отразена от западните.

Само в интернет може да се открие информацията, че след 20 години на съществуване се разпуска неправителствената организация "Перм-36", основателка на единствения по рода си в Русия музей на политическите репресии в бившия Съветския съюз.

Организацията е останала без правата си над имота, след като е загубила дело срещу регионалното министерство на културата, а преговорите с местните власти в Перм за запазването на музея са се провалили, съобщи Виктор Шмиров, директор на музея пред Асошиейтед прес.

продължава>
 
Пътуващата изложба за жертвите на концлагера „Белене” вече гостува във Враца ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 02 Февруари 2018 21:16
Share

alt
В Деня за почит и признателност на жертвите на комунистическия режим – 1 февруари – вчера във Враца бе открита пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, а събитието събра представители на местната власт, интелектуалци, културни деятели, общественици и бизнесмени.

Домакин на събитието е Младежкият дом в града, едно от активните културни средища във Враца, по чиято покана изложбата гостува.

Тя е съвместна инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и на Културен център Евгений Босилков – Белене”.

Вечерта бе открита от директора на Младежкия дом Георги Врабчев, който подчерта, че Враца е първият град, в който изложбата пристига, след първото ѝ официално представяне през месец декември 2017 г. в София.

продължава>
 
Променя се мястото на премиерата на книгата „Концлагерът „Белене 1949-1987” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 18 Януари 2018 09:49
Share

alt
Поради неразбирателство с Министерството на отбраната „Сиела” променя мястото на премиерата на книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене 1949-1987”, съобщиха от издателството.

Представянето на единственото по рода си изследване на най-големия лагер за политически противници на БКП, създаден по време на тоталитарното комунистическо управление ще се състои в Гранд хотел София (конферентна зала на 2 етаж) на ул. „Гурко” №1 на 22 януари 2018 г., понеделник, от 18,30 часа.

Първоначално за място на премиерата беше определен Централния военен клуб. Desebg.com научи, че от министерството са поискали неоправдано висока цена за залата, което на практика е наложило избор на ново място.

продължава>
 
Украйна почете жертвите на Гладомора, организиран от съветския режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 25 Ноември 2017 22:15
Share

alt

Украйна почете днес жертвите на геноцида, извършен в периода 1932-1933 г. от съветския тоталитарен режим, оглавяван от Сталин.

При масовото изтребление на украинците чрез обричането им на умишлено създаден глад с отнемането на зърнените им запаси от болшевиките смъртта си намират милиони (оценките варират от 1,5 млн. до 10 млн. жертви).

„Никога няма да забравим ужасното престъпление на организиралите Голодомор (глад на украински, б.а.)”, заяви украинският президент Петро Порошенко по повод 85-годишнината от началото на престъпната съветска политика в Съветска Украйна.

 От 1998 г. в Украйна е възприето четвъртата събота на месец ноември да се отбелязва като Ден на възпоменание на жертвите на големия глад.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 87
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов