|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Режисьорът Стойчо Шишков: Филмът „Народен дом на терора” е вик за справедливост ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 14 Март 2016 04:58
Share

 

alt
Сайтът desebg.com публикува интервю със Стойчо Шишков, режисьор, продуцент и сценарист на документалния филм „Народен дом на терора”, спечелил голямата награда на кинофестивала „Златен ритон” в Пловдив през 2015 г. Авторът на филма за мрачните тайни на сградата на Лъвов мост, в която преди 9 септември 1944 г. се намира полицията, а след това народната милиция, отговаря на въпросите на журналиста Христо Христов за заснемането на документалната лента и за посланието ѝ. Днес, 14 март 2016 г., съкратена версия на филма ще бъде излъчена в Европейския парламент в Брюксел по време на дискусията „Знание за миналото – памет за бъдещето”, организирана от евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), в която ще участва и екипът, заснел филма. Стойчо Шишков е роден на 4 февруари 1940 г. във Варна. Три години по-късно семейството му се премества в София. В киното започва работа през 1966 г. като асистент 5-та (последна) категория във филма „Шведските крале” на режисьора Людмил Кирков.

продължава>
 
Руските власти слагат кръст на Музея за престъпленията в ГУЛАГ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 05 Март 2015 20:13
Share

alt
"Перм-36" – единственият по рода си музей в Русия, разказващ история на политическите репресии в Съветския съюз отива в историята. Тази новина беше пропусната от руските информационни агенции, но отразена от западните.

Само в интернет може да се открие информацията, че след 20 години на съществуване се разпуска неправителствената организация "Перм-36", основателка на единствения по рода си в Русия музей на политическите репресии в бившия Съветския съюз.

Организацията е останала без правата си над имота, след като е загубила дело срещу регионалното министерство на културата, а преговорите с местните власти в Перм за запазването на музея са се провалили, съобщи Виктор Шмиров, директор на музея пред Асошиейтед прес.

продължава>
 
Бестселърът „Бивши хора” ще бъде представен в Габрово и Велико Търново ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 23 Октомври 2017 08:51
Share

alt
Бестселърът от това лято „Бивши хора” ще бъде представен в Габрово и Велико Търново от неговите автори проф. Вили Лилков и разследващия журналист Христо Христов.

Книгата, която вече претърпя пет издания, за първи път повдига завесата за хората в основата на развитието на България в началото на миналия век и съдбата им след 9 септември 1944 г.

Това са индустриалци, търговци, фабриканти, банкери, държавни служители, военни, адвокати, кметове и др.

В Габрово премиерата ще се състои на 24 октомври 2017 г., вторник, от 17.30 ч. в сградата на Регионалния исторически музей на ул. „Николаевска” 10.

продължава>
 
Никола Петков: Отивам на смърт по заповед на Кремъл ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Септември 2017 13:05
Share

alt
„Не! Не в името на българския народ! Аз отивам на смърт по заповед на чуждестранни господари, на онези от Кремъл!” Това са думите на лидера на обединената опозиция Никола Петков, изречени от него, след като на 16 август 1947 г. съдът по монтирания от комунистическия режим политически процес обявява, че го осъжда на смърт чрез обесване в „името на българския народ”.

По указания на лидера на БКП Георги Димитров след съгласуване със Сталин в Москва на 23 септември 1947 г., минути след полунощ, смъртната присъда е изпълнена.

Днес, 23 септември 2017 г., се навършват 70-години от обесването на Никола Петков и в негова памет ще бъде отслужена панихида в столичния храм „Свети Седмочисленици” от 17,30 часа.

След това граждани, политици и общественици ще се поклонят и поднесат цветя и венци пред паметника на земеделския лидер в градинката пред „Свети Седмочисленици”.

продължава>
 
„Белене” 2017: Паметта за жертвите на комунизма е жива ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Юни 2017 09:10
Share

alt

Тази година тръгвам към Белене с особено чувство. Сега ще бъде различно от годишните поклонения от 2014 г. насам. Ще липсва отец Паоло Кортези – енорийският свещеник в гр. Белене, основният двигател и вдъхновител на идеята най-големият лагер за политически противници на БКП „Белене” да бъде превърнат в мемориал за жертвите на тоталитарната диктатура.

През март тази година той беше изтеглен в Италия, след като се опита да приюти сирийско семейство с легален статут на бежанци, приети от българската държавата и срещу това нададоха глас група „патриоти”.

Давам си сметка, че малко хора от стотиците, които се стичат в „Белене” на годишното поклонение, си дават сметка за това кой стои зад организацията на събитието и колко усилия се хвърлят за подготовката.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 82
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов