|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С огромен интерес стартира пътуващата изложба за жертвите на лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 12 Декември 2017 19:29
Share

alt
Огромен интерес беляза откриването на първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на тоталитарния режим на БКП.

Изложбената залата на Държавна агенция „Архиви” на ул. „Московска” №5, където изложбата е експонирана, се оказа тясна да побере учители, ученици, студенти, представители на академичната общност, свещеници и монахини, архитекти, политици, общественици, актьори, журналисти и граждани, проявили интерес към събитието в понеделник (11 декември 2017 г.).

 Присъстваха и бивши политически затворници от времето на комунизма, а респект и уважение предизвика появата на двама живи свидетели на издевателствата в концлагера „Белене” – писателят земеделец Петко Огойски и последната жива лагеристка от женската част на „Белене” на остров „Щуреца” Цветана Джерманова, които участват в изложбата.

продължава>
 
Книгата „Бивши хора” ще бъде представена и в Благоевград ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 13 Ноември 2017 20:32
Share

alt

Регионалната библиотека „Димитър Талев” в Благоевград ще бъде поредното място, където на 15 ноември 2017 г., сряда, от 17 ч., ще бъде представена най-продаваната документална книга за 2017 г. „Бивши хора” – по класификацията на Държавна сигурност на проф. Вили Лилков и разследващия журналист Христо Христов.

В зала „Изкуство” на четвъртия етаж в Регионалната библиотека се очаква събитието да бъде уважено от студенти, университетски преподаватели, местни общественици и граждани на Благоевград.

продължава>
 
Филм: Последната лагеристка разказва за женския комунистически лагер „Босна” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 01 Октомври 2017 07:08
Share

alt

Днес, 1 октомври 2017 г., от 13.00 ч. по БНТ1 на телевизионния екран се завръща документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Това става с излъчването на първия от шестте нови документални филми от втория сезон на поредицата – „Цветана Джерманова. Женският лагер „Босна” при комунизма”.

В него последната жива бивша лагеристка в България Цветана Джерманова разказва за преживяното в женския лагер по времето на комунистическия режим „Босна”, създаден и просъществувал в едноименното село Босна, Силистренско, през втората половина на 40-те години на ХХ век, както и за женската част в лагера „Белене”, организирана на остров Щурчето на Дунав край тогавашното село Белене през първата половина на 50-те години.

Родената през 1928 г. в пернишкото село Лесковец се включва в Работническия младежки съюз след преврата на 9 септември 1944 г., с който комунистическата пария влиза във властта.

продължава>
 
30 години от първия граждански протест срещу мълчанието на БКП за обгазяването на Русе ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Септември 2017 10:55
Share

alt

На 28 септември 1987 г. в Русе се провежда първият граждански протест срещу безразличието на тоталитарния комунистически режим към системното обгазяването на града от румънска страна, организиран от няколко смели жени.

Сайтът desebg.com отбелязва 30-годишнината от това събитие, припомняйки го, тъй като то е напълно непознато на младите поколения българи и забравено от мнозина от по-възрастните българи.

Организатори на първия по рода си екологичен протест в НРБ са русенките Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, работещи в местното предприятие „Паркстрой”.

продължава>
 
Проф. Евелина Келбечева: С отказа от битката за истината за близкото минало Румен Радев оневинява комунистическия елит ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Януари 2017 11:50
Share

alt

 

Сайтът desebg.com публикува интервю с проф. Евелина Келбечева, историк от Американския университет в България. Тя беше любезна да отговори на въпросите на журналиста Христо Христов, свързани с първата реч на новия президент Румен Радев, след клетвата, която положи на 19 януари 2017 г. в парламента. В речта си той засегна и темата за близкото минало, което не посмя да определи като тоталитарно комунистическо. Проф. Келбечева е автор на гражданската петиция от 2014 г. за необходимостта от изучаването на комунистическия режим в училище, един от най-активните историци по проблема с изясняването на обективната истина за тоталитарната диктатура на БКП, гост-лектор в престижни университети по цял свят. Член е на Управителния съвет на фондация „Истина и памет”, основана в подкрепа на преосмислянето на тоталитарния период в България и събирането на информацията за репресиите и жертвите на комунистическия режим.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 5 от 82
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов