|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на журналиста Тома Томов: Как глезеният изпълнява дълга си на комунист в ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Журналисти
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Март 2017 17:20
Share

 

alt
Сайтът desebg.com представя досието на журналиста Тома Томов – водач на листата на БСП в 1-ви МИР Благоевград на парламентарните избори на 26 март 2017 г. неговата принадлежност към тоталитарните комунистически служби беше разкрита от Комисията по досиетата през септември 2016 г. при втората проверка ръководните кадри в БНТ, обхващаща периода от 10 ноември 1989 г. до декември 2006 г. (първата проверка беше за периода след 2006 г., б.а.). Томов е вербуван от Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност през 1970 г. като секретен сътрудник под псевдонима „ТОДОРОВ”. По това време той е 28-годишен, член на БКП и от 10 месеца работи в Българската телевизия. В досието му се съдържат редица подробности, които опровергават негови твърдения за връзката и взаимоотношенията му с ДС, както и за дейността му като сътрудник.

продължава>
 
Корнелия Нинова си избра за коалиционни партньори двама агенти на ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Февруари 2017 21:00
Share

alt
БСП подписа договор за коалиция за всички видове предстоящи избори под името „БСП за България”, като в нея влизат пет партии, а отпадат 8 от досегашните партньори.

Това обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Освен самата Българска социалистическа партия в предизборната коалиция влизат Комунистическа партия в България, Политически клуб „Екогласност”, Земеделски народен съюз и партия „Нова зора”.

 Лидерите на две от тях са разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност, припомня desebg.com.

продължава>
 
Националната спортна академия преизбра ректор с минало в ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Декември 2015 10:03
Share

alt
Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” преизбра в четвъртък (17 декември 2015 г.) за ректор втори мандат проф. Пенчо Гешев. Той е начело на НСА от 2012 г., като преди това, от 2007 г., е зам.-ректор по учебната част.

От 1980 г. е преподавател по ветроходство към катедра „Водни спортове”.

През 2012 г. Комисията по досиетата разкри Гешев като осведомител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) в периода 1970-1972 г., когато той е отбивал военната си служба.

„В края на подготовката ми в школата за граничари в Смолян през декември 1970 г.  ме извика един офицер, за да ми обясни, че като един от най-съвестните граничари би искал да го информирам за неща, свързани с опазването на границата, в т. ч. за евентуални контакти с местни хора, които можело да избягат през границата”, заяви проф. Пенчо Гешев пред desebg.com (виж цялата му позиция в профила му в Регистъра на сътрудниците на ДС – ТУК).

 В архивите на ДС за Пенчо Гешев е запазен само картон и регистрация в регистъра на ВКР.

продължава>
 
Много добре идеологически подготвен член на БКП и агент на ДС ще води кампанията на Бокова ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 21 Март 2016 20:57
Share

alt
Райко Райчев, генерален директор на дирекция „Глобални проблеми” в Министерството на външните работи (МВнР), оглавява групата, която ще координира кампанията на Ирина Бокова, стана известно днес, след като МВнР представи екипа, който ще работи за кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН.

Райчев стана известен като един от действащите посланици, които бяха отзовани от министъра на външните работи Николай Младенов в кабинета на ГЕРБ през 2011 г., след като Комисията по досиетата разкри принадлежността им към тоталитарните комунистически служби в края на 2010 г.

Тогава Райчев беше постоянен представител на България в Ню Йорк, назначен на този пост при кабинета Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) с указ на президента Георги Първанов, също секретен сътрудник на ДС.

Преди това Райко Райчев (1955) е  началник на кабинета на външния министър Ивайло Калфин в периода август 2005 г. – септември 2007 г. по време на тройната коалиция.

Той е вербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) през 1985 г. като секретен сътрудник, когато е 30-годишен млад дипломат преди изпращането му на задгранична работа в САЩ под псевдонима „ВЕЛИН” – 1 и 2.

Под прикритието на поста аташе в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк, той донася срещу чуждестранни дипломати и американски граждани, сред които и журналисти.

В документите на ПГУ от досието му той е описан като „много добре идеологически подготвен”, член на БКП от 1982 г. При срещата с оперативния работник Райко Райчев заявява, че „отдавна е очаквал този момент, но не е знаел кой и кога ще проведе разговора”.

продължава>
 
Доган – агент „САВА” с над 1 млн. в КТБ, о. р. кап. от Шесто го награждава ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 12 Февруари 2016 08:47
Share

alt
Ахмед Доган, известен още като агент „АНГЕЛОВ”, „СЕРГЕЙ” и „САВА” на Държавна сигурност в периода 1974-1986 г. беше задочно награден в четвъртък (11 февруари 2016 г.) за „лидерски принос към държавността”,  награда, наречена на името на Стефан Стамболов.

Отличието му се дава от бившия началник на отдел 06 „Антидържавни прояви” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия о. р. капитан Димитър Иванов, изявяващ се след промените като вицепрезидент на групировката „Мултигруп”, издател, собственик на антична колекция и професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Почетният и на практика реален председател на ДПС, за когото стана ясно преди ден, че е държал в лична сметка в КТБ над 1,3 млн. лв., а заради проруски позиции му е наложена забрана да влиза в Турция, не се появи на церемонията.

Тя се разигра в Националния военноисторически музей, където Димитър Иванов, известен още с прякора си Гестапото, организира събитието като инициатива на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към УниБИТ.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 1 от 8
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов