|
МВР
Държавна сигурност се „грижи” за интелигенцията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Юни 2018 21:10
Share

alt
Още преди през 1967 г. Секретариатът на ЦК на БКП да се разпореди да се създаде ново управление (Шесто) в Държавна сигурност за преследване на активната част от обществото по линия на влиянието на западната идеология и култура в ДС е съществувала структура, която е следяла художествено-творческата и научно-техническа интелигенция.

Нова разкриват архивите на репресивния апарат на БКП, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка за агентурно-оперативната работа от първо отделение на втори отдел на Трето управление на ДС (за борба с контрареволюцията) за първото тримесечие на 1961 г.  

продължава>
 
Да те наблюдава ДС след престой в лагера „Белене” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Юни 2018 10:06
Share

alt
Дори и да са преминали през ада на „Белене” комунистическият режим не се е предоверявал, че престоят там е променил възгледите на излезлите от концлагера лагеристи и Държавна сигурност е наблюдавала освободените противници на БКП.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той се отнася до известния социалдемократ д-р Атанас Москов, който е неколкократно арестуван от ДС и разследван, вкаран е в лагера „Богданов дол”, а през първата половина на 50-те години на миналия век е въдворен и в лагера „Белене”.

продължава>
 
Комунистите съсипали индустрията след национализацията през 1947 г. от некадърност и безумни решения ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 05 Юни 2018 11:41
Share

alt
Тоталитарното управление на БКП е съсипало индустрията след национализацията ѝ през 1947 г. с некадърни действия и безумни решения, а отговорността за този провал е прехвърлена върху партийни функционери, които след ареста на Трайчо Костов и убийството му са обявени за негови поддръжници и „вредители” на комунистическата власт.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Един от висшите партийни функционери, който е набеден за неудачното управление на национализираните частни предприятия в българската докумонистическа индустрия е Петко Кунин – член на Политбюро на ЦК на БКП (1945-1948), секретар на ЦК на БКП (1946-1947), министър на индустрията и занаятите (1947-1949) и  министър на финансите (1949).

 Паралелно с ареста на вицепремиера Трайчо Костов са арестувани и редица други висши партийни членове и комунистически ръководители, един от които е Кунин.

продължава>
 
Руснаците нас и след 50 години не могат да ни стигнат – бедни и изостанали са ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Юни 2018 21:32
Share

alt
„Руснаците нас и след 50 години не могат да стигнат – били бедни и изостанали”. Това мнение е изразил през 1976 г. Николай Чернаев, цигулар в Музикалния театър след посещение в Съветския съюз.

Той обаче е имал неблагоразумието да сподели това свое мнение пред човек, който се е оказал агент на Държавна сигурност.

Агентът, действал за ДС под псевдонима „ЦВЕТАНОВ” веднага доложил за коментара, който по всички правила на комунистическият режим попада в в категорията на антисъветското мислене.

продължава>
 
Политическото и идеологическото възпитание на кадрите на ДС – по-важно от оперативното ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 27 Май 2018 10:24
Share

alt

Политическата и идеологическата закалка на кадрите на Държавна сигурност е поставяна на първо място в школата на ДС в Симеоново преди оперативната подготовка.

Това разкриват архивни документи на Висшата специална школа „Г. Димитров” на МВР-ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна информация за някои изводи и препоръки за обучението н а кадрите на ДС. Подписан е от началника на сектор „Научно-изследователска работа” в школата в Симеоново и е от 1973 г.

В него е посочено, че за разработването на обучението на кадрите на Държавна сигурност за предстоящите тогава 5-10 години е необходимо да се направи прогноза за измененията в оперативната обстановка през следващите 15-20 години.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 64
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов