|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов: Длъжници сме на жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 04 Януари 2018 10:37
Share

alt

„Работихме по изготвянето на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” с ясната мисъл, че сме длъжници на жертвите на комунистическия режим”. Това заяви разследващият журналист, основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com и на фондация „Истина и памет” Христо Христов по БНТ във вторник (3 януари 2018 г.).

Той беше поканен в студиото на предаването „Денят започва с култура” по повод изложбата, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници по време на тоталитарното управление на БКП.

Тя беше открита на 11 декември 2017 г. в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” на ул. „Московска” 5 в столицата, а поради големия интерес престоят ѝ там беше удължен до 15 януари 2018 г., където може да бъде разгледана от 9 до 18.30 ч.

Христов посочи, че инициативата е на фондация „Остров Белене”, представена от Михаил Маринов, Културен център „Евгений Босилков – Белене”, ръководен от отец Паоло Кортези и фондация „Истина и памет”, които са обединили усилията си именно в паметта на жертвите на тоталитарния режим по времето на комунизма.

„Ние извикахме паметта на оцелелите в концлагера, които са оставили писмени или устни свидетелства и чрез техните разкази сме представили случилото се в „Белене”, посочи журналистът.

Той подчерта, че изложбата е пътуваща и може да бъде показана в различни населени места и така да достигне до повече хора.

„На изложбата може да се гледа като част от една образователна програма за комунистическото минало, тъй като все още в България съществува проблема с неадекватното изучаване на тоталитарния режим”, посочи още Христов. Вижте разговора с него във видеото.


 

 

Видео от участието на Христо Христов | Източник: bnt.bg.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов