|
МВР
Ако си отявлен враг на комунизма и СССР Държавна сигурност ти образува разработка ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Февруари 2018 22:35
Share

alt

Само заради това, че репресивният апарат на БКП те е определил като „отявлен враг на комунизма и СССР” и си заемал висок пост в някое от вероизповеданията в НРБ Държавна сигурност е образувала и водила такава разработка, че тоталитарният режим да може да ти осигури сигурна присъда.

Точно това се е случило с Иван Романов (1878-1953) – епископ на Софийско – Пловдивския апостолически викариат, който ДС започва да разработва през 1950 г.

През 1952 г. той е осъден по един от монтираните политически процеси срещу католиците в България на 12 години лишаване от свобода, но умира само два месеца по-късно в Шуменския затвор. След смъртта му католическата църква го обявява за мъченик за Христовата вяра.

Сайтът desebg.com публикува онлайн разработката на Държавна сигурност срещу него, водена под псевдонима „АБАТ”, в която той е определен като „отявлен враг на комунизма и СССР”.

продължава>
 
Вълко Червенков през 1949: Ще правим славянска федерация, но със съгласието и под ръководството на Москва ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Февруари 2018 23:31
Share

alt 
Заелият мястото на Георги Димитров начело на БКП Вълко Червенков е бил убеден, че България ще стане част от федерация на „южните славяни”, но със съгласието и под ръководството на Москва.

Това заявява самият Червенков пред представители на Политбюро на ЦК на БКП и ръководството на следствието към Държавна сигурност през есента на 1949 г. – година след влошаването на отношенията между югославският лидер Тито и съветският ръководител Сталин, станало пречка за включването на България в обща федерация с Югославия.

 Сайтът desebg.com публикува онлайн стенограмата в тази част, което е още едно документално доказателство за антибългарската политика, водена от БКП, проводник на съветските интереси в България през ХХ век.

продължава>
 
Страшно! Как ДС води следствие: инквизиции, извращения, бой и събличане на жертвите голи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Февруари 2018 18:21
Share

alt
Държавна сигурност е водила следствията срещу „врагове с партиен билет” не по-малко жестоко от тези срещу политическите си противници.

Това показва документ на репресивния апарат на БКП, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява писмо на главния инспектор до зам.-директора на Държавна сигурност от 1950 г.

В него са посочени четири случая на „неправилни методи за провеждане на следствието” срещу представители на комунистическата партия, които са разследвани покрай процеса срещу Трайчо Костов през 1949 г.

И в четирите случаи е докладвано за несъвместими със законовите процедури действия от страна на конкретни следователи.

продължава>
 
Позив за БКП, 1949: Допусна голяма жестокост срещу българския народ, настъпи хаос и корупция ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 07 Февруари 2018 23:19
Share

alt
Първите грешки на БКП бяха голямата жестокост, която прояви спрямо българския народ, допускайки разправи, изразени в убийства, отвличания и интернирания.

Това е посочено в Бюлетин за положението в Българската комунистическа партия от 1949 г., съхранен в архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Най-вероятно „бюлетинът” е разпространяван тайно като позив, авторството му е прикрито зад инициалите Б. С. Г.

В документа е коментирано, че първия признак на разложение в БКП е разривът между „честните партийни функционери и комунистите, дошли наготово от Съветския съюз, натрапени на високи постове”.

продължава>
 
Планова икономика: Да ти доставят въглища от СССР, които не ти трябват ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Януари 2018 08:48
Share

alt
Стотици са куриозите на плановата икономика по времето на социализма, а на някои от тях, които са представлявали стопански престъпления, са засичани от МВР-ДС.

Информацията до тях днес достига до нас от архивите на Държавна сигурност. Сайтът desebg.com публикува онлайн един такъв документ.

Той представлява строго секретен бюлетин на Софийско градско управление на МВР-ДС от юни 1964 г.

Информацията в него се отнася до закупуването от Комитета по енергетика на 400 тона ковашки въглища от СССР. Част от тях (50 тона) са доставени на металургичния комбинат „Кремиковци” – „гордост” на управлението на БКП, открит предходната година от първия секретар на компартията и министър-председател Тодор Живков.

Един от зам.-директорите на комбината обаче информирал Комитета по енергетика, че подобен пит въглища изобщо не са необходими на „Кремиковци”, защото са били с високо съдържание на сяра.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 59
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов