|
МВР
Как Радой Ралин „превратно тълкувал” социалистическата действителност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Февруари 2019 19:47
Share

alt

Ако е имало нещо, което е вбесявало комунистическият режим това е било смелото поведение на интелектуалци като сатирикът Радой Ралин, който е осмивал комунистическите управници или порядките на режима, а художникът Борис Димовски е рисувал карикатури по творчеството на Ралин.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Последните прояви на Радой Ралин и Борис Димовски.

Документът е на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и е подписана от неговия началник ген. Петър Стоянов през февруари 1977 г. и изпратен аминистъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

От него се разбира, че Ралин е имал серия от срещи със студенти от различни висши учебни заведения, на които студентите са му задавали „тенденциозни” въпроси, а сатирикът е отговарял от „свои” позиции.

Шесто управление на ДС обаче е проследило и интервю на Ралин и Димовски в тогавашния вестник „Народна младеж”.

продължава>
 
ДС: След 9 септември 1944 г. ромите с радост преминаха към ОФ, искат живот като в СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Февруари 2019 20:36
Share

alt
„С идването на 9-ти септември 1944 г. самочувствието на циганите се повдигна и те с радост минаха на страната на ОФ властта. Циганите искат да уредят живота си така, както направиха техните братя в СССР”.

Това е записано в един от първите документи на Държавна сигурност за циганското малцинство в България, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка относно циганското население в страната от 1947 г.

В нея се съдържа информация произхода и разселението на ромите, техните занаяти и обществено-социална им уредба.

Представени са и данни за броя и местоположението им по области, както и занаятите, които практикуват тези от тях, които водят уседнал начин на живот.

продължава>
 
Масовият селски бунт в Кулско: БКП ни тормози с ангария и принудително записване в ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Февруари 2019 20:20
Share

alt

С масови арести, побой, принудителен физически труд и други извращения местните партийни функционери в Кулска околия са принуждавали селяните да се записват в пропагандираните от БКП трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС) в началото на 50-те години на ХХ век, а специална партийна комисията е констатирала в доклад насилствени методи.

Това разкрива доклад относно: Грубите извращения на партийната и правителствена политика в Кулска околия, който се съхранява в архива на ДС и desebg.com публикува онлайн.

Той е от месец март 1951 г. веднага след масовата селска съпротива в Кулско срещу властта, проявила се в предходния месец февруари същата година.

Комисията включва инспектор от ЦК на БКП, началник от политическия отдел на Гранични войски и главен инспектор от Дирекция Държавна сигурност.

продължава>
 
„Братска помощ” близо до Венецуела: Как ДС въоръжи над 4000 сандинисти в Никарагуа ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Февруари 2019 22:06
Share

alt
Българската Държавна сигурност е оказала най-голяма оръжейна и материална помощ в подкрепа взелия властта в Никарагуа Сандинистски фронт за национално освобождение в Никарагуа през 1979 г., чиито действия са възприети от Кремъл като извършване на социалистическа революция в една от страните Централна Америка.

Репресивният апарат на БКП още на първоначалния етап е въоръжил над 4000 сандинисти, преди такива стъпки да направи КГБ, а материалната помощ, оказана от комунистическия режим в София на Манагуа, се е определяла лично от оглавявания от Тодор Живков Секретариат на ЦК на БКП.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка относно: Проведено в Берлин съвещание по въпроса за оказване на помощ на органите на МВР на република Никарагуа.

Документът е от май 1980 г. и е изготвен от зам.-началника на Първо главно управление на ДС Благой Плачков като е адресиран до министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

продължава>
 
ДС тараши манастири, конфискува църковна литература, заплаха за режима ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Февруари 2019 22:21
Share

alt
През 50-те години на миналия век Държавна сигурност е извършила редица претърсвания на манастири в страната, за да изземва и конфискува църковна литература, която е смяната за заплаха за комунистическия режим в страната.

Това разкриват архивни документи на репресивния апарат на БКП, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Иззетата инкриминирана литература от православните църкви в Старозагорски окръг.

От него се разбира, че по агентурен път ДС е установила, че в много от манастирите се съхранява литература, която режимът удобно определя като „фашистка” и е предприела акции по претърсване на духовните средища, откриването и изземването ѝ.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 82
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов