|
МВР
Как е създаден комунистическият концлагер „Белене” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Май 2018 06:00
Share

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн разсекретени от Комисията по досиетата архивни документи на МВР-ДС за създаването на най-големия концлагер за политически противници на комунистическия режим „Белене” през 1949 г. на остров Персин.

Най-напред с поверително решение от комунистическото правителство, ръководено от вицепремиера Васил Коларов, на 27 април 1949 г. е разпоредено създаване на трудово-възпитателно общежитие (ВТО) на островите срещу Белене, където да бъдат въдворявани противниците на БКП.

Следва заповед на министъра на вътрешните работи Антон Югов от 30 май 1949 г. С нея е наредено да се открие ТВО в с. Белене, Свищовско „на плаца на остров Персин”.

продължава>
 
И следствието на Държавна сигурност започнало да прилага физическо насилие... ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 14 Май 2018 04:11
Share

alt
Как е работила Държавна сигурност при подготовката на поръчкови политически съдебни процеси говорят архивните документи на самата ДС от периода, през който комунистическия режим търси врага и в своите редици (по съветски образец).

След осъждането на бившия вицепремиер Трай Костов на смърт през 1949 г. следствието към ДС е извадило сопата и е подкарано наред останалите заподозрени „трайчокостовисти”.

Сайтът desebg.com публикува онлайн едно от документалните свидетелства за насилствената и опорочена система в работата на ДС.

Той представлява справка на ДС относно: Процеса срещу Трайчо Костов и неговата група.

продължава>
 
Работник при социализма: С едната ръка дават, с другата взимат ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Май 2018 22:03
Share

alt

„С едната ръка дават, с другата взимат. Дават ни сако, а ни взимат балтон. Какво става? Сега трябва да работим само за храната”. С тези думи инженерът Йордан Йорданов от елмонтажното управление в София е коментирал увеличението на цените, прието от комунистическия режим в последния ден от 1967 г.

Коментарът на инженера, както и други изразени от различни представители на обществото мнения достигат днес до нас от запазените архиви на Държавна сигурност.

Тя е следяла как народът възприема непопулярните мерки, взети без предупреждение от комунистическата власт.

продължава>
 
Продаваш домати на Западна Германия вместо на Чехословакия и те обвиняват, че си трайчокостовист ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Май 2018 22:19
Share

alt
Абсурдни обвинения е измислил комунистическия режим, за да изправи пред съда след процеса срещу вицепремиера Трайчо Костов през 1949 г. и редица зам.-министири, които са осъдени като трайчокостовисти през 1951 г.

Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен доклад за формите и методите на извършените вредителства от осъдените трайчокостовисти – бивши помощник министри от 1951 г.

Така например Иван Петров – бивш директор на „Булгарплодекспорт” утвърдил сделка за 3000 тона домати за Западна Германия, като според ДС, това довело забавяне на друга сделка за домати, предвидени за износ за Чехословакия.

продължава>
 
Ходжи, агенти на ДС, докладват за настроенията след „възродителния процес” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 08 Май 2018 09:03
Share

alt

Държавна сигурност е разполагала с агенти сред ходжите в НРБ, от които се е информирала за настроенията сред мюсюлманската общност след провеждането на т. нар. възродителен процес през 1985 г.

За това свидетелстват архивните документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна справка относно: Обстановката по възродителния процес и неговото развитие пред погледа на някои агенти – ходжи.

Справката е на Окръжно управление на МВР-ДС Силистра от 1987 г. и съдържа данни за мюсюлманската религия в тогавашния Силистренски окръг (днес област) и мнението, изразено от агентите на ДС сред ходжите за работата по линия на „възродителния процес”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 63
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов