|
МВР
П. Младенов казва истината за соца: Картината в икономиката е потресаваща, от 1983 г. нямаме прираст, само заеми от Запада ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Ноември 2018 19:51
Share

alt
„Другари, картината в икономиката е потресаваща. Ние всяка година казваме, че имаме толкова и толкова прираст – 5.6, 6 процента и т.н. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983 г. следващите години ние не само нямаме никакви проценти прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т.е. нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване”.

Това заявява новият генерален секретар на Политбюро на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Петър Младенов на тайна от обществото среща с ръководството на МВР и централните управления в Държавна среща, 15 дни след 10 ноември 1989 г., когато Тодор Живков е принуден след натиск на Москва да се оттегли от властта.

Казаното от Младенов пред тесния ръководен кръг на МВР-ДС е едно от най-разобличителните признания за несъстоятелността на комунистическия режим, наричан от левите в България „развит социализъм”.  

Новият генерален секретар, който също е човек на Кремъл, заявява пред ръководството на МВР и Държавна сигурност, че 1984 г. е по-лоша от предходната 1983 г., 1985 г. – от 1984 г. и така до последната 1989 г.

 „В областта на нашите задължения сме стигнали критичната точка”, признава още Петър Младенов преди 29 години.

продължава>
 
ДС веднага след 10 ноември 1989 г.: За Живков никой не казва добра дума ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Ноември 2018 16:26
Share

alt
„За бившия генерален секретар никой не казва добра дума, но се изказват съмнения да не се получи така, че всички неудачи да се прехвърлят на него и на фамилията му, а не се вземат мерки и не се решат проблемите”.

Това констатира бившата Държавна сигурност, следейки общественото настроение в София веднага след 10 ноември 1989 г., когато Тодор Живков се оттегля от властта след натиск от Москва, която поставя на негово място друг верен на Кремъл, но по-млад партиен кадър – Петър Младенов.

В архивите на Държавна сигурност са запазили автентичните коментари на хората преди 29 години за политическата промяна, която поставя началото на края на тоталитарната комунистическа система.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един такъв документ, който е от 18 ноември 1989 г. (когато се провежда и първия голям митинг в София).

Той представлява строго секретна справка №7 относно: Обстановката в столицата от 16 ноември до 17 ноември 1989 г. на Софийско градско управление на МВР-ДС.

В него ДС докладва, че се отправят искания за състоянието на страната да понесат отговорност и другите от екипа на Тодор Живков. Да се пристъпи към тяхното сменяне и конфискация на богатствата им.

Хората искат всички суми в чужди банки да се блокират, а притежателите им да се върнат в страната и да бъдат съдени.

Става обаче точно обратното. БКП прехвърля отговорността на краха на режима точно върху Живков и някои от най-приближените му, за да бъде спасена партията.

продължава>
 
ДС малко преди 10-ти ноември: Да респектират с твърдост протестиращите враждебно-престъпните елементи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Ноември 2018 18:58
Share

alt

Две седмици преди 10 ноември 1989 г. активистите от различните граждански и правозащитни организации, борещи се за гласност и демокрация в края на комунистическия тоталитарен режим в България, са определени от Държавна сигурност като „враждебно-престъпни елементи”.

А самата ДС е получила нареждане отгоре да пресича всички опити на най-активните от гражданското общество да се възползват от ситуацията и да развиват дейност „насочена към дестабилизиране на обществения строй [социалистическия] в страната”.

Това разкрива строго секретна телеграма „светкавица” от 24 октомври 1989 г. до началниците на централните оперативни и областни управления на МВР и до Софийско градско управление на МВР-ДС, която desebg.com публикува онлайн.

Тя е подписана от тогавашния зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов, известен като един от най-доверените до Тодор Живков висши ръководители в Държавна сигурност.

продължава>
 
При соца: МВР-ДС тайно определя кой да има право да закупува жилища, вили и коли ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Ноември 2018 18:54
Share

alt
По времето на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия, когато хората са принудени с години да чакат да си купят кола (съветско производство) и жилище, МВР-ДС е оторизирано неявно от комунистическото правителство да се произнася кои граждани могат да си закупят недвижими имоти – жилища или вилни места, както и леки автомобили, включително и западни, внасяни чрез Кореком.

Това разкриват документи от архива на Държавна сигурност, които desebg.com публикува онлайн.

В края на 1970 г. тогавашният Комитет за стопанска координация при Министерския съвет е приел някои решения, целящи подобряване на дейността на „Кореком” по проблема с реда за внасяне на леки коли в страната.

Повече от 25 години след 9 септември 1944 г. е позволено на български граждани, които са придобили валута от пенсии и дарения с разрешение на Министерството на финансите да купуват недвижими имоти и автомобили.

продължава>
 
Какви досиета са унищожавани в Държавна сигурност веднага след 10 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Ноември 2018 19:11
Share

alt

Унищожаването на досиета в Държавна сигурност е започнало по места в Окръжните управления на МВР-ДС веднага след принудителното оттегляне от власт на генералния секретар на Политбюро на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., което е началото на края на тоталитарното комунистическо управление в България.

Това разкрива архивен документ от 11 ноември 1989 г. на Областно управление на МВР-ДС в Пловдив, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен протокол №1 на експертна комисия, назначена от началника на Областното управление на МВР-ДС, с предложение за унищожение на конкретни дела с мотива, че нямат научно-историческа или оперативна стойност.

Изброени са шест дела (досиета), всичките заведени на лица, които са били обекти на Държавна сигурност и са следени или разработвани от репресивния апарат на БКП.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 75
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов