|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Инициативи
Христо Христов: Длъжници сме на жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 04 Януари 2018 10:37
Share

alt

„Работихме по изготвянето на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” с ясната мисъл, че сме длъжници на жертвите на комунистическия режим”. Това заяви разследващият журналист, основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com и на фондация „Истина и памет” Христо Христов по БНТ във вторник (3 януари 2018 г.).

Той беше поканен в студиото на предаването „Денят започва с култура” по повод изложбата, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници по време на тоталитарното управление на БКП.

Тя беше открита на 11 декември 2017 г. в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” на ул. „Московска” 5 в столицата, а поради големия интерес престоят ѝ там беше удължен до 15 януари 2018 г., където може да бъде разгледана от 9 до 18.30 ч.

продължава>
 
Плевнелиев: Дори не сложихме социализма в музея ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 27 Декември 2017 22:00
Share

alt
„Много бивши социалистически страни сложиха социализма в музея, но ние и това не направихме”, заяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев по време на обръщението си към участниците на втората годишна среща на „Милениум клуб България“ днес, предаде БГНЕС.

Темата на срещата е „Краят на прехода“. „Много искам прехода да свърши и да постигнем съгласие в обществото, че това е така”, посочи Плевнелиев.

Според него обаче, за да свърши прехода трябва така да напишем историята, че тя да остане за следващите поколения и да гледаме напред, в 21 век по друг начин. Самият президент по време на мандата си имаше идеята за изграждане на музей на ХХ век, но тя така и не беше реализирана.

„Днес в обществото има разделение, което не е преодоляно. Много българи вярват, че по време на социализма е било сигурно, спокойно, други смятат, че е имало диктат на комунистическия режим и на тайните служби, съществували са лагери и т.н.”, каза още Плевнелиев.

продължава>
 
Каузите и делото на земеделския лидер Г. М. Димитров бяха припомнени в дискусия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 18 Декември 2017 18:30
Share

alt
Каузите, отстоявани от големият земеделски лидер Г. М. Димитров, както и неговото дело, бяха припомнени по време на дискусия, организирана от партия „Обединени земеделци” в Централния военен клуб (13 декември 2017 г.).

Повод за инициативата е 45-годишнината от смъртта на политика, предшествана в предходните дни от отслужване на панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника му в градинската пред църквата „Свети Седмочисленици” в столицата.

„45 години след  кончина на д-р Г. М. Димитров  България е член на  НАТО и на Европейския съюз, получила e признанието и доверието да го председателства след по-малко от две седмици. За това мечтаеха, живяха, страдаха, загинаха, изпитаха ужасите на инквизициите в ДС, лагерите, затворите и несгодите на политическото изгнание много достойни български политици”, заяви историкът Стоян Райчевски, един от основните участници в дискусия.

продължава>
 
Ученици са отличени за родови истории от комунистическия режим в конкурс ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Неделя, 17 Декември 2017 14:42
Share

alt
„Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим” бе темата на Десетия юбилеен Национален исторически конкурс на фондация „Ценности”, в който участваха ученици от цялата страна, а отличените бяха наградени в събота (16 декември 2017 г.) на тържествена церемония в Национална художествена галерия в София.

 Първа награда спечели Даниел Влахов от 12 клас в ППМГ „Добри Чинтулов“, Сливен. Разработката му е посветена на „Съдбата на потомците на сливенските текстилни индустриалци след национализацията”. Неговият научен ръководител в конкурса е историкът Момчил Методиев, известен с редица изследвания от периода на комунизма.

продължава>
 
Удължават изложбата за жертвите на концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Декември 2017 11:48
Share

alt
Изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, която беше открита в понеделник (11 декември 2017 г.) в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” (ДАА) на ул. „Московска” 5 в столицата, ще може да бъде разгледана до 15 януари 2018 г.

Това е решило ръководството на ДАА след проявения голям интерес към експозицията. Първоначално първата по рода си пътуваща изложба, посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на БКП, трябваше да остане на „Московска” 5 до 22 декември 2017 г.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 34
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов