|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Достъп до информация
Властта крие обществените поръчки и конфликтите на интереси ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 03 Април 2014 10:47
Share

alt
Властта в България пренебрегва закона и демонстрира непрозрачно управление, като не публикува на сключените договори за възлагане на обществени поръчки и декларации за конфликт на интереси.

Това са едни от основните изводи от Рейтинга на активната прозрачност, представен в сряда от фондация „Програма достъп до информация”. От 2006 г. насам неправителствената организация провежда мониторинг, с който оценява как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОП) и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Въпреки че  близо 80% от институциите са създали регистри за публикуване на сключените договори по възлагане на обществени поръчки, едва в 3 на сто от тях реално има публикувани договори.

Другият проблем, който неправителствената организация констатира по въпроса за финансовата прозрачност е, неизпълнението на задължението да се публикуват всеки месец финансови отчет по изпълнението на бюджетите. Само 3 процента от всички институции изпълняват тази разпоредба от Закона за публичните финанси.

продължава>
 
Близо 400 полицаи са командировани от страната за охраната на НС в деня на смачкване на студентския протест ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Вторник, 18 Февруари 2014 12:08
Share

alt
Общо 380 полицейски служители от 12 Областни дирекции на МВР в страната са командировани за охраната на Народното събрание на 12 ноември 2013 г. Тогава полицията би, блъска и арестува с непредизвикана агресия студенти по време на техния мирен протест през деня при блокадата на сградата на парламента.

Броят на командированите в столицата полицаи специално за този ден стана известен от официален отговор на МВР по заявление за достъп до обществена информация, подадена до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, от основателя на сайта desebg.com Христо Христов.

Той поиска информация за издадените документи в МВР за охраната на парламента в този ден, както и броя на командированите служители. В резултат на заявлението му МВР разкри заповедите и плановете за охрана на 12 ноември, които журналистът е изискал с ново заявление. Отделно от тях тази седмица МВР му предостави информацията за броя на командированите служители.

Цифрата от 380 командировани в София полицаи е пикова, тъй като по думите на самия министър на вътрешните работи числеността на командированите в столицата за охрана служители варира между 20 и 500 в различните дни.

Според предоставената от МВР информация полицаите, участвали в охраната на Народното събрание на 12 ноември 2013 г. са командировани от следните 12 областни дирекции (ОД) на МВР:

 • ОДМВР Благоевград – 30 служители;
 • ОДМВР Перник – 25 служители;
 • ОДМВР Габрово – 25 служители;
 • ОДМВР Враца – 20 служители;
 • ОДМВР Пловдив – 70 служители;
 • ОДМВР Плевен – 20 служители;
 • ОДМВР Кюстендил – 30 служители;
 • ОДМВР София – 35 служители;
 • ОДМВР Ловеч – 30 служители;
 • ОДМВР Стара Загора – 35 служители;
 • ОДМВР Пазарджик – 30 служители;
 • ОДМВР Велико Търново – 30 служители.

 

alt

 

В края на ноември 2013 г. министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, ме за охрана на гражданските протести в София в периода 14 юни – 27 ноември 2013 г. са командировани общо 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР в цялата страна. Стойността на положения от тях извънреден труд е изчислена в съответните дирекции на 234 882 лева. Към тази сума се добавят и допълнителните разходи и бюджета на МВР за обезпечаване на протестите от служителите на Столична дирекция на вътрешните работи.

Според изчисленията на МВР към 27 ноември 2013 г. тези допълнителни разходи са в размер на 1 599 361 лева. В тази сума са включени средствата за положен извънреден труд от служителите на СДВР, както и средства за горива, светлоотразителни жилетки, закупуване на скоби и др. Общият размер на изчислените извънредни разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София между 14 юни и 27 ноември 2013 г. възлиза на 1 834 243 лева. Отпускането на тези допълнителни средства на МВР от държавния бюджет е гласувано от правителството на Орешарски.

 

 
Защо и как министър Цветлин Йовчев за малко да бъде осъден ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 11 Февруари 2014 17:40
Share

alt
Трети месец след събитията на 12 ноември 2013 г., когато при протеста около Народното събрание полицейски служители блъскаха, биха и арестуваха с непредизвикана агресия протестиращи студенти, МВР продължава да крие броя на служителите, които са командировани същия ден в София за организирането на охраната на НС.

Това стана ясно от писма на МВР в отговор на заявления за достъп до обществена информация, изпратени от журналиста и основател на сайта desebg.com Христо Христов до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.


Предисторията

На 12 ноември 2013 г. при протест на ранобудните студенти пред Народното събрание сградата му е обградена от протестиращите, а МВР струпва невиждана дотогава сила от охранителна полиция, както и жандармерия.

По обяд служителите на МВР на няколко места около катедралния храм „Св. Александър Невски” правят опити да разкъсат блокадата на парламента, при което с непредизвикана агресия блъскат, удрят, а по-късно и арестуват отделни студенти, участници в протеста.

продължава>
 
Кабинетът Орешарски получи антинаградата за непрозрачност ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Събота, 28 Септември 2013 17:55
Share

alt
Правителството на Пламен Орешарски, което управлява с мандат на БСП и подкрепата на ДПС и партията „Атака”, получи днес антинаградата „Катинар” заради ограничен достъп до обществена информация.

Негативният приз се връчва в Международния ден на правото да знам на 28 септември от неправителствената организация „Програма достъп до информация” (ПДИ). Днес, на тържествена церемония в Пресклуба на БТА, фондацията връчи за 11-ти пореден път своите награди в различни категории, определени от жури, съставено от членове на ПДИ и журналисти.

На правителството Орешарски бяха необходими три месеца, за да докаже, че освен всичко друго, още с началото на неговото управление Министерският съвет е изоставил добрите практики за прозрачност при публикуването на решенията и стенограмите от заседанията си.

Мотивите на журито за това тази антинаграда да бъде присъдена на кабинета Орешарски са „за влошаване на практиката, създадена от предходното правителство да се публикуват пълните стенограми от заседанията на правителството, както и други административни актове на Министерския съвет; за отказа да се прилагат приетите от служебния кабинет правила за публичност на депозитите на държавните фирми.

продължава>
 
Гражданското общество във Варна е най-активно в битките срещу непрозрачното управление ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Март 2013 18:57
Share

alt
Симптомите на общественото недоволство във Варна, довело до оставката на кмета Кирил Йорданов, се виждат в гражданската активност при различни казуси, свързани с битките за достъп до обществена информация срещу властимащите в морския град още през 2012 г.

Този факт подчертаха днес от фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) при представянето си на годишния си доклад за състоянието на достъпа до информация в България през 2012 г. В него са описани съдебните битки на различни граждани и неправителствени организации, включително и от Варна, свързани със стремежа на гражданското общество към прозрачно управление.

Един от тези случаи, които скандализираха обществото и застъпниците на правото на достъп до обществена информация през миналата година, е побоят и арестът на Кънчо Бонев, зам-председател на Обединено гражданско сдружение, което участва в протестите срещу застрояването на Морската градина във Варна. Инцидентът с Бонев се разигра в Службата по геодезия, картография и кадастър – Варна.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

Страница 3 от 6
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов