|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Решения
И Любен Гоцев „цъфна” в приватизационните фондове ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Февруари 2019 09:18
Share

alt
Бившият зам.-началник на Първо главно управление на ДС под дипломатическо прикритие о. р. ген. Любен Гоцев също се е изкушил, както много други високопоставени служители на Държавна сигурност, да участва в приватизацията чрез един от приватизационните фондове в средата на 90-те години на ХХ век.

Това стана ясно от проверките на няколко приватизационни фондове за принадлежност на ръководствата им към тоталитарните комунистически служби, които Комисията по досиетата обяви.

Любен Гоцев, който е зам.-министър на вътрешните работи в началото на 1990 г., а след това и ръководи предизборния щаб на БКП/БСП за първите свободни избори през юни същата година, е бил член на Надзорния съвет на Национален приватизационен фонд „Свети Никола” АД през 1996-1998 г.

продължава>
 
Първаци и шестаци от ДС изплуваха в приватизационния фонд „АКБ-Форес Социален” на олигарха Банев ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 19 Февруари 2019 18:47
Share

alt
Щатни служители и агенти от Първо главно управление на ДС и Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия изплуваха на ръководни постове в приватизационния фонд „АКБ-Форес Социален” АД на олигарха Николай Банев и бивш комсомолски деятел преди 1989 г., който от няколко месеца е в следствения арест.

Това стана ясно, след като днес Комисията по досиета обяви проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на лица, заемали ръководни постове в приватизационния фонд. Той е създаден през 1996 г. по време на масовата приватизация и събира боновите книжа на 124 000 българи.

продължава>
 
Започна проверка за агенти на ДС в политическите партии: Вижте кой кой е в „Атака”, ВМРО, ГЕРБ и НФСБ ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 12 Февруари 2019 16:45
Share

alt
Комисията по досиетата огласи днес (12 февруари 2019 г.) първите резултати от глобалната проверка на политическите партии в България, които са задължителен обект на проверка по закона за досиетата.

Става въпрос за проверка на лица, заемащи или заемали следните ръководни постове: председатели, заместник-председатели, членове на ръководни и контролни органи на политическите формации, както и на политически коалиции.

Първите четири проверки се отнасят до управляващите в момента партии – „Атака”, ВМРО, ГЕРБ и НФСБ.


Волен Сидеров бойкотира проверката

Проверката на партия „Атака” е засегнала общо 9 лица (решение №2-1556 от 12 февруари 2019 г.), но от Комисията са подчертали, че въпросните лица са проверени по регистрациите на партията в Софийския градски съд, а не както изисква законът по информация, подадена от самото ръководство на партията.

продължава>
 
Продължава „изобилието” на агенти на ДС в държавни фирми към Министерството на икономиката ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 05 Февруари 2019 14:18
Share

alt
Комисията по досиетата оповести поредното решение от глобалната проверка на дружествата с 50% или повече държавно участие към Министерството на икономиката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби .

С него бяха оповестени нови 56 сътрудници, заемали или заемащи ръководни постове в дружества с държавно участие с принципал икономическото министерство (решение №2-1553 от 5 февруари 2019 г.).

Проверката е обхванала общо 764 лица на основание заеманите от тях позиции в такива фирми с държавно участие след 10 ноември 1989 г.

От тях за общо 90 души Комисията е установила принадлежност към комунистическите служби. Обявени са данните обаче само за 56 лица, тъй като останалите 34 са починали и в тези случаи по закона за досиета информацията за тях не е публична.

продължава>
 
Висши военни с досиета, назначавани през последните години ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 29 Януари 2019 20:20
Share

alt

Комисията по досиетата обяви резултатите от проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на висши военни, заемащи ръководни постове в отбраната, назначавани през последните години.

Проверката е обхванала общо 89 души, заемащи или заемали следните длъжности:  началникът и заместник-началниците на отбраната, командващият, заместник-командващият и началникът на щаба на Съвместното командване на силите, командирите, заместник-командирите и началниците на щабовете на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили и на Военноморските сили, главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в администрацията на изпълнителната власт, други длъжности, които се заемат с акт на президента на България, Народното събрание, Министерския съвет или министър-председателя в Министерството на отбраната.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 107
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов