|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шефът на ЩАЗИ награждавал кадри на ДС за пресечени бягства на източногерманци през България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Август 2017 21:02
Share

alt
Министърът на Държавна сигурност (ЩАЗИ) на Германската демократична република Ерих Милке е имал слабост да награждава с медали щатни служители на българската ДС, които са допринесли за разкриване но случаи на опити за бягства на източногерманци на Запад през България.

Това става ясно от архивни документи, които desebg.com публикува онлайн. Те са от първата половина на 70-те години и осветляват вътрешноведомственото отношение към даваните от Милке награди на конкретни кадрови служители от ДС.

Оказва се, че Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) изразява отрицателна позиция към наградите, посочвайки че е „неправилно, то не действа възпитателно на оперативния състав и създава впечатление за лична политика, провеждана от години от страна на Министерството на Държавна сигурност – ГДР”.

Въпреки тази позиция началникът на отдел „Международни връзки” в МВР е подготвил специална докладна до министъра на вътрешните работи ген. Ангел Цанев относно: Мнение на оперативните поделения по предложението на Министерството за Държавна сигурност на Германската демократична република за награждаване на наши служители.

В нея са изброени служители на отдел I (следствен на ДС), извършващи разследвания срещу граждани на ГДР, потърсили свободата на Запад през границите на НРБ.

Направени са предложения и за награждаване на служители от Окръжните управления на МВР-ДС във Варна и Бургас.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 

Коментари 

 
0 #1 Марио Дичев 2017-08-17 17:23
Тази статия ми напомня за "награждаването" с бутафорните"медали" след 9.09.1944 година на разни"заслужили кадри",които са били натрапвани на местата на техните премахнати предшественици от Царска България.В наше време подобни пародии на церемонии по закичването на медали и ордени от страна на Агент Гоце Първанов,Георги Първанов,"Големият Златен Шлем",този роден образ безподобен,като британският комедиен герой Остин Пауърс от тъпият филм"Златният Член",са ежедневие,за наш потрес от гаврата с изградените традиции,завеща ни от предшественицит е ни от Трите Български Царства.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов