|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата представя нов сборник за ДС срещу православната църква ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Февруари 2018 12:49
Share

alt
Поради влошената зимна обстановка Комисията по досиетата отложи за 13 март 2018 г., вторник, от 12.00 часа в зала „Европа” на Ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ представянето на новия си документален сборник „Държавна сигурност и вероизповеданията, том 1 – Българската православна църква 1944-1991).

Първоначално събитието беше насрочено за 27 февруари тази година. Премиерата му ще се състои в присъствието на студенти и университетски преподаватели, а за нея от София ще пристигне част от ръководството на Комисията, както и богослови и журналисти.

Фототипното издание излиза под №43 от поредицата „Из архивите на ДС” и е част от изследователската програма на Комисията за 2017 г.

Включените в сборника документи хвърлят светлина върху методите и средствата, с които тоталитарният комунистически режим поставя под контрол Българската православна църква след Деветосептемврийския преврат чрез преследването на нейните служители и миряни от страна на Държавна сигурност.

Архивните документи разкриват, че православното духовенство е считано от Българската комунистическа партия за „вражеско” и „антинародно”, което се съпротивлява срещу „приобщаването на БПЦ към народната власт”.

В края на 40-те и началото на 50-те години в ДС е създадено специално подразделение „Духовенство”, което е натоварено със следенето на представителите на БПЦ и ограничаването на влиянието ѝ в обществото.

В документалния сборник са включени общо 178 архивни документи, а в разширения му електронен вариант – 417. Подборът им е направен от над 490 архивни единици и над 40 литерни
дела, повечето от тях многотомни.

Това е второто документално издание, което Комисията ще представи извън София. Преди седмица тя имаше премиера в гр. Белене на том 2 от същия сборник, посветен на преследването на католическата църква в България от тоталитарния комунистически режим.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов