|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиета с премиера: Представя нов сборник за ДС и следствието ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Февруари 2017 20:26
Share

alt
На 20 февруари 2017 г., понеделник, от 18,15 часа в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Нова конферентна зала (Северно крило на Ректората) Комисията по досиета ще представи новия си сборник „Държавна сигурност и следствието 1944-1991”.

Документалното издание излиза под №35 от поредицата „Из архивите на ДС” на Комисията по досиетата и е посветено на специализирания следствен апарат към Държавна сигурност.

Включените в хартиеното тяло 71 документа проследяват обособяването на следствените органи към репресивния апарат на БКП след 9 септември 1944 г.

Както и останалите структури на ДС така и отдел „Следствен” на ДС е подчинен на Политбюро на ЦК на БКП. Следствието е органът, на който е поверено „разобличаването” на „враговете на народа”.

продължава>
 
Започна проверката за агенти в общините от Старозагорска област ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Февруари 2017 18:28
Share

alt
С общините Братя Даскалови, Гурково и Гълъбово Комисията по досиетата започна проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на лицата, заемали ръководни постове в местната власт в област Стара Загора.

Проверката на община Гълъбово (решение №-2-844 от 14 февруари 2017 г.) е засегнала общо 214 лица, заемали след 10 ноември 1989 г. следните ръководни длъжности: кмет, зам.-кмет, секретар или общински съветник.

С установена принадлежност за 6-ма души, но Комисията е обявила данните за 3-ма от тях, тъй като другите са починали и по закон информацията за тях не е публична.

Разкритите сътрудници са:

  • Димо Господинов Димов, общински съветник от 1995 г. до 1999 г.;
  • Димо Павлов Новаков, кмет на кметство Обручище от февруари 1991 г. до октомври 1991 г.;
  • Петко Желязков Крумов, общински народен съветник до април 1990 г.
продължава>
 
Парламентът разширява приложението на закона за досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Септември 2016 10:46
Share

alt
Управляващото мнозинство в парламента разшири приложението на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, известен като закона за досиетата.

В петък (2 септември 2016 г.) 43-то Народно събрание прие на първо четене допълнения в закона, които разширяват и допълват приложението му.

Промените са предложени народните представители Методи Андреев ( ГЕРБ) и Петър Славов и Мартин Димитров (Реформаторски блок).

Те предвиждат да не се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица за принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

продължава>
 
Изложбата „Десталинизацията 1953-1964” събра ученици и граждани във Враца ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 10 Юни 2016 08:39
Share

alt

Изложбата „Десталинизацията 1953-1964” – дилемата на едно противоречиво десетилетие предизвика интереса на ученици, учители и граждани във Враца.

Тя беше открита в понеделник (6 юни 2016 г.) в Младежкия дом във Враца. Изложбата, която е съвместна инициатива на Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви”, гостува в града по поканата на общината.

Изложбата бе открита от зам.-кмета на община Враца Петя Долапчиева с ресор образование и култура.

Тя подчерта, че „основната ни цел трябва да бъде огласяване на истината, тъй като без познанието на миналото не можем да вървим напред”. Зам.-кметът призова младите хора да извървят пътя напред, изучавайки и осмисляйки миналото ни.

На премиерата присъстваха присъстваха преподаватели и ученици от училищата „ Козма Тричков”, „Христо Ботев” и „Васил Кънчев” във Враца.

продължава>
 
За първи път: Ученици в архива за документите на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Май 2016 20:34
Share

alt
Ученици от 8-ми и 10-ти клас от СОУ „Христо Ботев” и СОУ „Козма Тричков” във Враца, придружени от своите учители по история, станаха първите средношколци в България, които посетиха Централизирания архив за документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА от периода на тоталитарното управление на БКП и се запознаха с функционирането му и дейността на Комисията по досиетата.

Това стана в понеделник, 9 май 2016 г. (деня на Европа), избран от преподавателите във Враца като ден за патриотично възпитание на учениците.

 Посещението им в Централизирания архив, изграден от Комисията по досиетата в Банкя през 2011 г., е инициатива на община Враца, която от началото на годината организира серия от мероприятия за запознаване на младите хора и обществеността в града с факти и подробности за тоталитарния комунистически режим.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 72
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов