|

S5 Box

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Над 40 агенти на Държавна сигурност в община Търговище ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Април 2017 17:08
Share

alt

Общо 43 агенти на тоталитарните комунистически служби са работили след 10 ноември 1989 г. в община Търговище.

Това стана ясно от оповестената проверка на Комисията по досиетата днес (решение №2-931 от 25 април 2017 г.). Проверката е засегнала общо 450 души, които след политическите промени у нас са заемали някой от следните ръководни длъжности в община Търговище: кмет, зам.-кмет, секретар или общински съветник.

От тях 43 са с принадлежност към Държавна сигурност. Комисията е оповестила информацията за 32-ма от тях, а останалите 11 са починали и по закон данните за тях не са публични.

продължава>
 
Комисията по досиетата представя сборник за школата на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Април 2017 07:57
Share

alt
Тази сряда Комисията по досиетата ще представи новия си документален сборник „ВСШ „Георги Димитров”-МВР факултет ДС 1944-1991”.

Премиерата ще се състои на 26 април 2017 г., от 14.30 ч., а домакин на събитието ще бъде  Академията на МВР (бул. „Александър Малинов” №1). От Академията съобщиха пред desebg.com, че за граждани с интерес към премиерата, ще бъде осигурен свободен вход.

Новото фототипно издание излиза под №36 от поредицата „Из архивите на ДС” на Комисията.

Сборникът хвърля светлина върху организацията на специалната подготовка на кадрите на МВР-ДС по време на комунистическия режим.

Началото е поставено през 1946 г., когато първите служители на ДС са изпратени на шестмесечно обучение в СССР. През 1947 г. се открива петдесетдневен курс за среден ръководен кадър, с което започва организирано обучение на кадровите служители на ДС.

продължава>
 
Парламентът разширява приложението на закона за досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Септември 2016 10:46
Share

alt
Управляващото мнозинство в парламента разшири приложението на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, известен като закона за досиетата.

В петък (2 септември 2016 г.) 43-то Народно събрание прие на първо четене допълнения в закона, които разширяват и допълват приложението му.

Промените са предложени народните представители Методи Андреев ( ГЕРБ) и Петър Славов и Мартин Димитров (Реформаторски блок).

Те предвиждат да не се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица за принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

продължава>
 
Изложбата „Десталинизацията 1953-1964” събра ученици и граждани във Враца ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 10 Юни 2016 08:39
Share

alt

Изложбата „Десталинизацията 1953-1964” – дилемата на едно противоречиво десетилетие предизвика интереса на ученици, учители и граждани във Враца.

Тя беше открита в понеделник (6 юни 2016 г.) в Младежкия дом във Враца. Изложбата, която е съвместна инициатива на Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви”, гостува в града по поканата на общината.

Изложбата бе открита от зам.-кмета на община Враца Петя Долапчиева с ресор образование и култура.

Тя подчерта, че „основната ни цел трябва да бъде огласяване на истината, тъй като без познанието на миналото не можем да вървим напред”. Зам.-кметът призова младите хора да извървят пътя напред, изучавайки и осмисляйки миналото ни.

На премиерата присъстваха присъстваха преподаватели и ученици от училищата „ Козма Тричков”, „Христо Ботев” и „Васил Кънчев” във Враца.

продължава>
 
За първи път: Ученици в архива за документите на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Май 2016 20:34
Share

alt
Ученици от 8-ми и 10-ти клас от СОУ „Христо Ботев” и СОУ „Козма Тричков” във Враца, придружени от своите учители по история, станаха първите средношколци в България, които посетиха Централизирания архив за документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА от периода на тоталитарното управление на БКП и се запознаха с функционирането му и дейността на Комисията по досиетата.

Това стана в понеделник, 9 май 2016 г. (деня на Европа), избран от преподавателите във Враца като ден за патриотично възпитание на учениците.

 Посещението им в Централизирания архив, изграден от Комисията по досиетата в Банкя през 2011 г., е инициатива на община Враца, която от началото на годината организира серия от мероприятия за запознаване на младите хора и обществеността в града с факти и подробности за тоталитарния комунистически режим.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 74
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов