|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Да скърбиш групово за съветския диктатор Сталин през соца в България ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Общество
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Март 2018 17:34
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува архивна снимка отпреди 65 години от траурен митинг по повод смъртта на генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз Йосиф Висарианович Джугашвили – Сталин на 5 март 1953 г.

Груповото оплакване на Сталин се е състояло в Пловдив на 10 март същата година, показва информацията на архивната снимка, съхранявана в Държавна агенция „Архиви”.

Събитието е показателно за тоталитарния живот по времето на т. нар. социализъм, при който обществото е задължено да участва и подкрепя насила внесените от Съветския съюз „мероприятия”, включително и публичните такива.


Милионите жертви на Сталин

Вчера се навършиха 65 години от смъртта на съветския диктатор, при чието управление (1924-1953) в СССР жертвите на терора му са между 7 и 13 милиона без да се смята глада в Украйна.

В това число 1,5 милиона екзекутирани, 5 милиона загинали в съветската лагерна система ГУЛАГ, 1,7 милиона, загинали при депортации, 1 млн. избити германски военнопленници.


Съюзник с Хитлер

През август 1939 г. нацистка Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта-Молотов-Рибентроп. Със секретния протокол от него Сталин и Хитлер и Сталин си поделят сферите на влияние в Европа.

С нападането и подялбата на Полша есента същата година Сталин и Хитлер поставят началото на Втората световна война.

Сталин ръководи Съветския съюз по време на войната с Германия (1941-1945, като в предходните години по време на Голямата честка (1934-1938) избива много от ръководителите в партията, тайните служби и армията.


Осъждането на култа към Сталин и престъпленията му

На ХХ конгрес на КПСС следващият съветски лидер Никита Хрушчов осъжда култа към личността на Сталин и неговите престъпления.

През 1961 г. балсамираното тяло на съветския диктатор е извадено от мавзолея, където дели място с Ленин, и е погребано в гробница до стената на Кремъл.


Масовият убиец – най-влиятелната фигура за руснаците

Независимо от масовите престъпления 65 години след смъртта му руснаците го определят като най-влиятелната фигура в руската история.

Това показа независимо социологическо допитване на „Левада” в Русия от 2017 г., в което Сталин е нареден на първо място с 38%, изпреварвайки настоящия руски ръководител Владимир Путин с 34%. През 2012 г. Сталин оглавява друго подобно проучване с още по-висок резултат.


Сталин и налагане на тоталитарния комунистически режим в България

Сталин е в основата на Плана за окупация на Царство България през есента на 1944 г., което не воюва срещу СССР и поддържа дипломатически отношения по време на Втората световна война с Москва.

С неговата помощ Георги Димитров и БКП унищожават политическата опозиция в България (1945-1947) и налагат изграждането на тоталитарна държава по съветски тип.

Показателно за тоталитарното коленопреклоничество на антибългарската комунистическа партия към съветския диктатор е, че тя налага името му на различни места в България.

Още приживе, през 1949 г., тя преименува гр. Варна на Сталин през 1949 г., с което име морската столица остава до 1956 г., когато е върнато старото ѝ име. Рождения ден на Сталин през месец декември също започва да се чества от БКП в България.

След смъртта му най-високият български връх, включително и на Балканския полуостров – Мусала в Рила е прекръстен на връх Сталин, като остава с това име до 1962 г.

Софийският булевард „Витоша” също е прекръстен на „Сталин” след смъртта на съветския диктатор. На неговото име са прекръстени стотици улици в цялата страна, както учебни заведения, заводи и др.

В различни населени места са издигнати и негови паметници, включително в българската столица в Борисовата градина (тогава Парка на свободата, б.а.).

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов