|
Да те „подготвят” за „народния съд” в Съветския съюз ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Март 2014 13:14
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува документ, свързан с арестуването на тримата български регенти и още осем високопоставени бивши членове на Министерския съвет и висши военни след 9 септември 1944 г. от Червената армия, окупирала Царство България.

От документа става ясно, че всичките 11 политически лица и военни са били откарани в СССР, където в продължение на повече от три месеца са им проведени разпити и следствие. След това, в началото на януари 1945 г. те са предадени в София на българските власти (на министъра на вътрешните работи Антон Югов). След по-малко от месец по-голямата част от тях са осъдени на смърт от т. нар. Народен съд, а смъртните присъди са изпълнени.

11-те задържани и отведени в СССР души са:

  • Княз Кирил Преславски – избран за регент след смъртта на цар Борис III през август 1943 г.;
 • Богдан Филов – министър-председател на България (1940-1943) и регент на малолетния цар Симеон II (1943-1944);
 • Ген.-лейт. Никола Михов – военен министър във второто правителство на Богдан Филов (1942-1943), а след смъртта на цар Борис III влиза в Регентския съвет на малолетния Симеон II;
 • Добри Божилов – министър-председател (1943-1944) и министър на финансите (1938-1944).
 • Константин Муравиев – министър-председател (2 септември 1944 – 9 септември 1944 г.);
 • Петър Габровски – министър на вътрешните работи (1940-1943);
 • Димитър Василев – министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството (1939-1944);
 • Димитър Шишманов – министър на външните работи (1943-1944) в правителството на Добри Божилов;
 • Първан Драганов – близък сътрудник на цар Борис III, посланик в Германия при влизането на България във Втората световна война, а през лятото на 1944 г. за кратко е министър на външните работи в правителството на Иван Багрянов (1 юни 1944 – 2 септември 1944 г.);
 • Ген.-лейт. Никола Хаджипетков – началник на Щаба на войската в периода 10 декември 1938 – 11 август 1941 г.;
 • Ген.-лейт. Константин Лукаш – началник на Генералния щаб на българската армия в периода 11 август 1941 – 11 май 1944 г.
 • Княз Кирил, Богдан Филов, ген. Никола Михов, Добри Божилов, Петър Габровски, Димитър Василев, Димитър Шишманов, Първан Драганов и ген. Константин Лукаш са осъдени на смърт от „народния съд” и убити на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Изключение прави ген. Лукаш, чиято смъртна присъда е изпълнена на 15 март 1945 г.

  От 11-те души, задържани в Москва, е оправдан единствено ген. Никола Хаджипетков (в документа на руски език е посочен като Хаджи Петков, бел. ред.). През август 1941 г. той излиза в запас по собствено желание, тъй като не приема приобщаването на България към Тристранния пакт. Освободен е от „народния съд” на 15 април 1945 г. Умира през 1949 г.

  Бившият премиер Константин Муравиев е осъден от „народния съд” на доживотен затвор. Освободен е през 1955 г., но през 1956 г. отново е арестуван и изпратен в концлагера Белене. Остава там до 1961 г. Почива през 1965 г. в София.

  Откарването на тази група висши представители на държавното управление до 9-септемврийския преврат в Съветския съюз и престоя им там е малко известен факт. Нито едно българско правителство след промените не е поставило пред Русия въпроса за изясняване. И до днес руската страна държи като трофейни оригиналите на важни български архиви, задигнати от съветската армия при окупацията на България от войските на Трети Украински фронт през есента на 1944 г. Едва преди няколко години под силен обществен натиск българското правителство по време на тройната коалиция направи постъпки за получаването на копия от тези откраднати архиви.

  Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и промените в България септември 1944 – декември 1947 г.”, 2011 г.

   

  alt

   

   

  Коментари 

   
  +4 #1 svetlan 2014-03-07 17:49
  Текстът е много добър в този материал,но се налага едно доуточнение:
  " И до днес остават неизвестни подробности от арестуването им от Червената армия след окупацията на България ..."

  Арестуването на Регентите става няколко часа след подписването от тяхна страна на Указ за встъпване във власт на ОФ-правителството.Проф Филов е имал вече депозирана оставка(намирал се е в Двореца в Чамкория( днес Боровец), другите двама регенти са били във вила в Панчарево,но след обяд са докарани в Мин. на войната .

  Арестувани са от комунистите под ръководството на Добри Терпешев-Главнокомандава щ НОВА ,който се държи много арогантно с тях.Те са изявили желание да сътрудничат с комунистите и да продължат да подписват нужни държавни документи,но комунистическит е гадове не приемат това и издават постановление за друг Регентски Съвет-Бобошевски,Павл ов,Ганев.
  Не е известно абсолютно нищо за евентуалната локация( има данни че са били в ЦСЗ) на арестуваните и дали са разпитвани от българските комунисти.Има вероятност съветските власти да са проявили интерес към тях и то точно в периода ,когато започва кражбата на държавните архиви. Явно руснаците са допуснали,че наред с документите ни,много български държавници могат да дадат голям обем от информация.България е първата страна(окупиран а от Съветите) в Европа,в която съветските власти имат неограничени възможности за заграбване на държавни документи.В Румъния това не е станало.
  Държането на нашите държавници е било много достойно и не са склонили да правят комбинации,коит о са в противоречие с българското закондателство.
  Информацията,ко ято са дали на съветските власти напълно оневинява политиката на България по време на Германо-Съветската война.Никакви антисъветски действия и сондажи не са открили руснаците от страна на нашата държава. И точно затова обявяването на войната срещу нашата страна е напълно абсурдно и безпричинно.Обнародват ли се тези протоколи ,комунистическа та пропаганда на БКП и КПСС става напълно несъстоятелна. Най-вероятно никога руските чекисти няма да ни върнат тези документи, както и свързаните с тях документи от актуалните политически ходове. Има информация,че в разпитите е участвал лично Председателя на НКИД,Вячеслав Молотов.

  Прави особено впечатление факта за липсата на мерки за защита на държавната администрация, включително и на Правителството.Става въпрос за периода след 5 септ , когато е официалното обявяване на войната и връчването на Нотата от съветски дипломат на Министъра на Външ. Работи. (Г- н Христов се добра до много интересни данни по този случай и ги публикува на сайта). Особено пък след започналото нахлуване на съветските части на 8 септ. Несъмнено страната щеше да буде окупирана, но взимането на властта от комунистическат а сган нямаше да стане толкова лесно и дори необяснимо глупаво.


  Самоубийствено е поведението на сваления мин-председател Мутавиев,който се укрива няколко дни и после се прибира вкъщи,където е арестуван от комунистическит е гадове.Закаран е в ЦСЗатвор.
   

  За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

  FacebookTwitter
  Google BookmarksLinkedin
  MySpaceRSS Feed

  Виртуален музей

  Виртуален музей на българския комунизъм

  Коментарно

  Коментарно

  Библиотека

  Библиотека

  Речник

  Коментарно
  Програма достъп до информация
  Декомунизация
  Христо Христов