|
При късния соц: Работници искат по-високи заплати, други плашат с Полските събития ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Април 2019 20:25
Share

alt

Цензурата в комунистическа България е прикривала сериозни обществени проблеми, включително и недоволство на работническите маси, които уж би трябвало да са гръбнака на управлението на БКП.

Това разкриват документи от архива на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява част от строго секретна информация относно: Оперативната обстановка в Благоевградски окръг в периода 1.12.1981 – 30.12.1981 г.

 В него са изложени данни за отрицателни настроения сред работниците в промишлено-аграрен комплекс „Беласица” – гр. Петрич, които са настоявали за увеличение на заплатите и са изразили недоволство от нерешаването на този проблем и заплашили с напускане.

В механичния цех в с. Дъбница на същия окръг пък си позволявали да удържат от 30 до 75 лв. от месечното възнаграждение. Работниците коментирали, че с подобни действия се създават настроения като полските (в Полша по това време независимият синдикат „Солидарност” се бори за правата на работещите срещу тамашното комунистическо управление, б.а.).

В ЗТА – Банско пък се подготвяло съкращаване на работници поради ограничения в плана за 1982 г.

В „Енергоремонт” в гр. Кресна работниците групово заявили недоволството си от ниските заплати и заплашили ръководството, че ще потърсят правата си на по-високо място.

Документът е от сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците”, издание на Комисията по досиета, 2015 г.


alt

 

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов