|
Построй ми, партийо, ТЕЦ или за някои прикривани при соца енергийни провали ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 01 Декември 2018 17:59
Share

alt
По линия на енергетиката тоталитарното управление на БКП е прикривало много аварии и нарушения на технологичните процеси, истината за които е запазена в архивите на Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com публикува един такъв документ, който се отнася за сериозни проектантско-технически пропуски при строежа на ТЕЦ „Бобов дол”.

Той представлява строго секретна справка относно: Допуснати слабости и проектантски грешки в строителството на ТЕЦ „Бобов дол”, Кюстендилски окръг на Второ главно управление на ДС от 1974 г.

От него се разбира, че още при проектните работи за ТЕЦ-а не са предвидени редица подробности, които е трябвало да бъдат съгласувани с Полша, откъдето е дошло част от оборудването.

ДС е получила данни от свои агенти в топлоелектрическата централа, че заради допуснатите грешки тя не работи нормално.

Посочени са редица отклонения, като шлакоотделянето, вентилаторите, лентите за згуроизноса и др.

Електрозахранването на транспортьорите пък е било от електропровод от 20 клв., който при буря често изключвал и нарушавал работата.

Предвидено е ТЕЦ-а да използва въглища от мините „Бобов дол” и „Ораново”, но през 1973 г. са били складирани на открито въглища от по-нисък клас, които са с по-голяма влага и не могат да се подадат в котлите. Проблем е съществувал и с осигуряване на необходимото за дейността количество вода.

„Много от посочените проектантски грешки, които водят до аварийни спирания на централата са известни на отговорни фактори от ведомства и министерства, и са убедени в необходимостта от бързото им коригиране и решаване, но засега това не се прави”, е посочено в доклада на ДС.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов