|
ДС малко преди 10-ти ноември: Да респектират с твърдост протестиращите враждебно-престъпните елементи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Ноември 2018 18:58
Share

alt

Две седмици преди 10 ноември 1989 г. активистите от различните граждански и правозащитни организации, борещи се за гласност и демокрация в края на комунистическия тоталитарен режим в България, са определени от Държавна сигурност като „враждебно-престъпни елементи”.

А самата ДС е получила нареждане отгоре да пресича всички опити на най-активните от гражданското общество да се възползват от ситуацията и да развиват дейност „насочена към дестабилизиране на обществения строй [социалистическия] в страната”.

Това разкрива строго секретна телеграма „светкавица” от 24 октомври 1989 г. до началниците на централните оперативни и областни управления на МВР и до Софийско градско управление на МВР-ДС, която desebg.com публикува онлайн.

Тя е подписана от тогавашния зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов, известен като един от най-доверените до Тодор Живков висши ръководители в Държавна сигурност.

„Незабавно да се реагира с необходимата твърдост за респектиране на лица, замислящи и подготвящи дръзки демонстративни прояви”, е посочено още в телеграмата „светкавица”.

Ген. Шопов се разпорежда да се обърне „особено внимание за недопускане включването на лица с възстановени лица (насилствено преименувани мюсюлмани, б.а.) в дейността на неформалните структури „Екогласност”, „Подкрепа, „Независимото дружество за защита правата на човека” и др.”

Григор Шопов нарежда началниците на поделения да вземат на личен отчет решаването на проблема с подобряването на агентурно-оперативната работа, особено сред мюсюлманите със сменени имена, за да не се допускат по-масови и враждебни прояви.

Телеграмата предшества насрочения за провеждане в София международен екофорум, покрай който е организирана подписка в градинката пред „Кристал” против проекти на комунистическия режим в Рила планина (26 октомври 1989 г.), а участниците в нея са разгонени със сила, а мнозина от тях и арестувани.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисия по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов